Ancheta din dosarul spagilor de la DRDP Timisoara, finalizata de procurorii DNA! Trei deputati si un senator PSD, trimisi in judecata

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au finalizat cercetarile in dosarul spagilor de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara si au dispus trimiterea in judecata a 13 inculpati, printre care si patru parlamentari PSD.


Este vorba despre deputatii Ioan Chisalita, senator, secretar executiv al PSD Caras-Severin, Luminita Jivan, deputat, presedinte PSD Caras-Severin, Florin Tripa, deputat, secretar executiv al PSD Arad, si Dorel Caprar, deputat, presedinte PSD Arad, toti patru acuzati de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

De asemenea, procurorii i-au mai trimis in judecata pe Cristian Horgea, la data faptelor sef al Agentiei de Control si Incasare Nadlac II si vicepresedinte al PSD Arad, pentru luare de mita, trafic de influenta si folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, dar si pe Elisabeta Miutescu, la data faptelor controlor trafic in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac II, acuzata de trafic de influenta, complicitate la luare de mita si complicitate la folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Ambii inculpati se afla in arest la domiciliu.

Pe lista inculpatilor trimisi in judecata se afla si fosta conducere a DRDP Timisoara, in frunte cu fostul director regional Cristian Ispravnic, vicepresedinte al PSD Arad, care este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu si folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, Andrei Lucaciu, fostul sef la Departamentului Venituri din cadrul DRDP Timisoara, pentru luare de mita si complicitate la folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, Cristian Dima, fost sef al Agentiei de Control si Incasari Jimbolia, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, Mirel Pascu, fost sef al Departamentului Juridic din cadrul DRDP Timisoara, pentru folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, Vasile Baetan, inginer in cadrul DRDP Timisoara, pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, toti aflati sub control judiciar.

Lista inculpatilor se incheie cu Ioan-Iaromir Zamiska, la data faptelor controlor trafic in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac 1, acuzat de dare de mita si complicitate la folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si Andrei Munteanu, la data faptelor sef al Biroului Incasari Venturi din cadrul DRDP Timis, acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

Avand in vedere ca, printre altele, in cadrul unor agentii de control si incasare situate in punctele de trecere a frontierei de pe raza judetului Arad ar fi existat obiceiul ca functionarii care isi desfasoara activitatea sa incaseze de la transportatori, pe langa taxele legale si sume de bani cu titlu de mita, pentru a nu constata si aplica anumite sanctiuni acestora, cercetarile in prezenta cauza s-au desfasurat pe doua paliere, dupa cum urmeaza:

  1. „protectia” oferita de persoanele cu functii de conducere controlorilor de trafic, la locul de munca, in schimbul unor sume de bani (intre 100 – 500 euro lunar).

Spre exemplu, pentru a oferi „protectie”, in perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miutescu Elisabeta ar fi pretins si primit de la o persoana avand functia de controlor de trafic (martor in cauza) suma totala de 19.300 de euro.
In aceeasi maniera ar fi procedat si inculpatul Horgea Cristian, care, in intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins si primit de la acelasi martor sumele de 900 de euro si 250 de lei.

  1. modalitatea in care se faceau angajarile in structurile locale ale Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid si cu remiterea unor sume de bani.

Astfel, in perioada iunie – noiembrie 2019, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian si Caprar Dorel Gheorghe si-ar fi folosit influenta conferita de calitatile lor de persoane cu functie de conducere intr-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe functiile de controlor trafic in cadrul D.R.D.P. Timisoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.

De mentionat este faptul ca posturile respective ar fi urmat sa fie ocupate numai dupa ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidatilor, urmand ca decizia finala sa ii apartina inculpatului Caprar Dorel Gheorghe.

Existau si situatii in care candidatilor care aveau sustinere politica sa nu li se mai pretinda si remiterea unor sume de bani.

Distinct de folosirea influentei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi sa fie ocupate prin fraudarea concursului in schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate intre 5.000 si 10.000 de euro de persoana; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi sa se ocupe in schimbul unor sume cuprinse intre 4.000 de euro si 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit intre timp sef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi sa fie ocupat in schimbul sumei de 4.000 de euro.

In ceea ce-l priveste pe inculpatul Caprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins si acceptat ca doua dintre posturi sa fie ocupate in schimbul sumei de cate 5.000 de euro fiecare, pretinzand ca banii sa fie remisi in mod direct la casieria organizatiei judetene de partid.

De asemenea, cercetarile au mai stabilit ca sefii din cadrul D.R.D.P Timisoara sau in alte institutii locale sau regionale, sustinute de partid in acele functii, ar fi avut obligatia de a plati o taxa lunara la casieria organizatiei judetene de partid, cuantumul taxei raportandu-se la functia detinuta.

Separat de aceste sume lunare, persoanele cu functii de conducere sustinute in acele functii de partid ar fi avut obligatia de a plati si alte sume de bani, raportat la necesitatile de moment si solicitarile persoanelor cu functii de conducere din partid, identificandu-se o asemenea situatie cand inculpatul Caprar Dorel Gheorghe ar fi pretins si primit suma de 4.500 de lei de la inculpatii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea si inculpatul Munteanu Bogdan (cate 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegatii din Japonia.

Intr-un context asemanator, inculpatii Jivan Luminita Maria, Caprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisalita Ioan Narcis, Horgea Cristian si Ispravnic Cristian Ilie, in calitate de persoane cu functii de conducere in cadrul unui partid politic, si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru numirea, cu incalcarea legii, a unor persoane in posturi de conducere si executie din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara.

In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatei Miutescu Elisabeta.

Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea in mod nelegal a inculpatului Baetan Vasile Alin pe functia de inginer in cadrul D.R.D.P. Timisoara, pana la data emiterii rechizitoriului, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

In aceeasi maniera au procedat si organizatiile judetene Arad si Caras – Severin ale unui partid politic, carora li s-a solicitat sa precizeze daca se constituie parte civila, avand in vedere ca imaginea si credibilitatea acestora ar fi putut fi lezata prin activitatea infractionala descrisa mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Fata de suspectii Tinte Raul si Lazarov Nicoleta a fost dispusa solutia clasarii, iar in cazul inculpatei Stoenescu Anca-Patricia s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor. (V.E.)

Leave a Reply