EXCLUSIV. Conducerea Tribunalului Timis analizeaza oportunitatea lansarii sedintelor de judecata online. “Nu poti sa judeci fara contact direct cu oamenii”, considera, totusi, judecatoarea Adriana Stoicescu

Initiativa Baroului Timis privind digitalizarea sedintelor de judecata, astfel ca avocatii sa-si expuna pledoariile in sistem de videoconferinta, pentru a se proteja de Covid-19, ramane in studiu, deocamdata, la instantele din Timis.


“Analizam aceasta varianta, a sedintelor online, pe care o consider buna doar pentru aceasta perioada. In rest, nu o agreez. Nu poti sa judeci fara contact direct cu oamenii. Am fost de acord cu testul realizat de Baroul Timis, respectiv primul proces realizat exclusiv printr-o platforma online, pentru ca ne-au solicitat sa-i sprijinim pentru realizarea acelei demonstratii”, ne-a declarat judecatoarea Adriana Stoicescu, presedinta Tribunalului Timis.

In timp ce, la Timisoara, inca se discuta asupra oportunitatii digitalizarii sedintelor de judecata, Tribunalul Bucuresti a implementat, deja, acest sistem. Incepand din data de 7 aprilie 2020, instanta din Capitala a lansat sectiunea Videoconferinta, care se foloseste pentru materiile civile, in sens larg.

Astfel, pe platforma sedinte.tmb.ro a aparut sectiunea Sedinte online. Conducerea Tribunalului Bucuresti a atras atentia ca participarea la sedinta de judecata prin videoconferinta are loc prin acordul partilor.

Conform Decretului nr. 195/2020, cand este posibil, instantele judecatoresti dispun masurile necesare pentru desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta. Printre obiectivele enumarate de legiuitor, pe primul loc se afla “prioritizarea sanatatii participantilor la actul de justitie, in aceasta perioada”.

Reamintim ca, in data de 03.04.2020, ora 11,30, la Timisoara a avut loc primul proces din Romania, realizat exclusiv printr-o platforma online. La derularea procesului simulat au participat judecatoarea Mihaela Roibu si grefierul Daniel Adam, de la Tribunalul Timis, precum si avocati din Timis si din tara. Dupa toate aparentele, revolutia digitala in administrarea actului de justitie a fost simulata la Timisoara, dar concretizata la Bucuresti… (G.I.)

Leave a Reply