Cum va ajunge Lumina Sfanta si Sfintele Pasti la credinciosi? REGULILE stabilite de Patriarhia Romana si de MAI, care transforma politistii, jandarmii si militarii in agenti ai luminii Invierii Domnului

Romanii vor putea merge la biserici pentru a lua Sfintele Pasti, a anuntat, marti seara, ministrul de Interne, Marcel Vela, in urma unui acord semnat de MAI cu Patriarhia Romana, insa procedura se va desfasura cu respectarea restrictiilor impuse de pandemia Covid-19.


De asemenea, si Lumina Sfanta va fi distribuita credinciosilor, de catre voluntarii parohiilor si de catre echipajele de ordine publica si patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate in misiune.

Painea sfintita va putea fi luata de la biserici, vineri si sambata, intre orele 7-17, cu respectarea unor reguli speciale, similar cu deplasarile la supermarket.

Distribuirea Sfintei Lumini adusa de la Ierusalim in seara zilei de sambata, 18 aprilie 2020, in jurul orelor 19, iar doi-trei credinciosi vor putea iesi in apropierea blocurilor, sa o preia de la voluntari, pentru ca apoi sa o distribuie vecinilor.

“Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita Pasti, sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie, dupa Sfanta Liturghie, va fi distribuita credinciosilor in zilele de vineri, 17 aprilie, si sambata, 18 aprilie, in intervalul orar 07 -17, in toate parohiile din Patriarhia Romana, in locuri special amenajate, in afara lacasurilor de cult, de catre personalul angajat al bisericii si de catre voluntari, cu respectarea masurilor de protectie, masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat, similar magazinelor alimentare”, a spus ministrul.

Iata ce contine acordul semnat intre Patriarhia Romana si MAI privind Sarbatorile Pascale:

Potrivit acestuia, in declaratia pe propria raspundere, la locul deplasarii, credinciosul va face precizarea “Pentru ridicarea Sfintelor Pasti de la Biserica” si va trece numele lacasului de cult din zona de rezidenta a persoanei respective.

In ceea ce priveste Lumina Sfanta, aceasta va fi adusa la locuintele romanilor de catre voluntari si de catre echipajele de ordine publica.

Distribuirea Sfintei Lumini adusa de la Ierusalim, in seara zilei de sambata, in jurul orelor 19, se va face de catre voluntarii parohiilor si de catre echipajele de ordine publica si patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate in misiune (Politie, Politie de Frontiera, Jandarmerie, Pompieri, Politia locala, cat si cadrele Ministerului Apararii Nationale), incepand cu orele 20.

Credinciosii vor putea iesi in proximitatea casei, in afara curtii sau a imobilului in care locuiesc, respectand regulile de distantare sociala, astfel incat sa fie evitata aglomeratia si formarea grupurilor mai mari de trei persoane.

In acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scara de bloc pot oferi Sfanta Lumina, primita de la voluntari, tuturor vecinilor”, a subliniat Marcel Vela.

  • Angajatii parohiei si voluntarii, in calitate de organizatori, vor asigura respectarea distantei sociale pe perioada distribuitrii Pastilor, avand ca semn distinctiv o banderola alba pe brat.

  • Pentru credinciosii bolnavi si cei peste 65 de ani, Pastile vor fi distribuite la domiciliu de catre voluntari, vineri si sambata (17 si 18 aprilie) sau in prima zi de Pasti (19 aprilie), incepand cu ora 06 dimineata, cu respectarea masurilor de protectie, masca sanitara si manusi.

  • Distribuirea Sfintei Lumini adusa de la Ierusalim in seara zilei de sambata, 18 aprilie 2020, in jurul orelor 19, se va face de catre voluntarii parohiilor si de catre echipajele de ordine publica si patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate in misiune (Politie, Politie de Frontiera, Jandarmerie, Pompieri, Politia locala, cat si cadrele Ministerului Apararii Nationale), incepand cu orele 20.

  • Credinciosii vor putea iesi in proximitatea casei, in afara curtii sau a imobilului in care locuiesc, respectand regulile de distantare sociala, astfel incat sa fie evitata aglomeratia si formarea grupurilor mai mari de trei persoane. In acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scara de bloc pot oferi Sfanta Lumina, primita de la voluntari, tuturor vecinilor.

  • In noaptea de Inviere este permisa circulatia tuturor preotilor care distribuie Sfanta Lumina credinciosilor, cat si a voluntarilor, care vor avea asupra lor act de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, masca si manusi de protectie. (Mara Ion)

One thought on “Cum va ajunge Lumina Sfanta si Sfintele Pasti la credinciosi? REGULILE stabilite de Patriarhia Romana si de MAI, care transforma politistii, jandarmii si militarii in agenti ai luminii Invierii Domnului

  1. Vai de politie….ce au ajuns sa faca in loc sa asigure ordinea si linistea publica ….pentru a cisitiga niste voturi politicienii sunt dispusi sa faca compromisuri si pun in primejdie sanatatea noastra…pentru ce am stat atata timp in autoizolare?…..a trecut pandemia?…toti zic ca urmeaza varful acesteia in Romania dupa Pasti…….si chiar o sa avem…. si o sa devenim Italia, Spania……..Biserica Catolica s-au conformat si au gasit o modalitate de a sarbatori si in acelasi timp sa nu puna in primejdie sanatatea oamneilor…Noi, trebuie sa fim mai…smecheri…..dintr-o data am devenit atat de credinciosi dar majoritatea nu merg decat in noaptea de Inviere la biserica…..Sarbatori Fericite…..

Leave a Reply