Trenul ingrijitorilor de batrani Timisoara – Viena, anuntat de autoritatile din Austria, dezmintit de oficialii de la Bucuresti. “Nu poate veni oricine, in Romania, sa ia oameni pe care sa-i duca unde doreste!”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, s-a declarat surprins de declaratiile autoritatilor austriece, care au anuntat ca, din 2 mai, un tren de noapte, cu plecare din Timisoara, urmeaza sa transporte ingrijitori din Romania catre familiile cu batrani si infirmi din Austria.


“Ma bucur ca, in ciuda inchiderii frontierelor, am reusit sa dezvoltam o solutie comuna pentru coridoare pentru lucratorii din Romania”, a declarat ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler (foto 2), intr-o declaratie pentru agentia Reuters, adaugand ca aproximativ 33.000 de “pacienti” din Austria depind de serviciile acestor persoane.

Mai mult, Ministerul  Afacerilor Europene din Austria a explicat ca, daca proiectul va fi un succes, legatura feroviara Timisoara – Viena, dedicata ingrijitorilor din Romania, ar putea fi extinsa la trei curse pe saptamana.

“Eu am vazut aceasta comunicare publica din partea unui oficial austriac. La Ministerul Transporturilor nu exista nicio solicitare oficiala din partea vreunui oficial austriac pentru acel tren, care sa porneasca din Timisoara, pe data de 2 mai.

Noi am cerut sa se faca demersurile si am transmis adrese oficiale catre Ministerul Afacerilor Externe, catre ambasada, catre Ministerul Afacerilor Interne, sa ne spuna dacă la ei a ajuns vreo astfel de solicitare. La noi nu a ajuns”, a afirmat Lucian Bode (foto 3).

Oficialul roman a atras atentia ca daca nu se va ajunge la un acord guvernamental, “nu va veni cine va dori in Romania, cu trenul, sa ia pe cine va dori din Romania, din gara, sa-i duca unde doresc ei” si ca daca se va ajunge la operationalizarea unui astfel de tren, aceasta activitate se va desfasura dupa regulile statului roman.

Lucian Bode a amintit faptul ca Romania se afla sub stare de urgenta, cel putin pana in 15 mai, si ca, in aceasta perioada, restrictiile de calatorie sunt inca in vigoare.

In replica, ministrul austriac, Karoline Edtstadler, de profesie avocat, il contrazice pe Lucian Bode si spune ca autoritatile din Austria au negociat timp de doua saptamani cu CFR Calatori, in acest sens.

Totusi, potrivit informatiilor furnizate presei nationale de CFR Calatori, afirmatiile oficialului austriac sunt negate. (Mara Ion)

Leave a Reply