VIDEO. Sute de persoane de etnie tiganeasca au ignorat restrictiile Covid-19 pentru a participa la inmormantarea unui bulibasa din Baia Mare

In ciuda restrictiilor de circulatie reglementate de ordonantele militare, astazi,  sute de cetateni de etnie tiganeasca, din Baia Mare, au participat la ceremonia de inmormantare a unui bulibasa, o persoana reprezentativa pentru comunitatea lor.


Cei prezenti au ignorat interdictiile Covid-19 si au asistat la inmormantare atat de pe strazile din jurul cimitirului, cat si din cimitir, din jurul cavoului, cu toate ca ordonanta militara prevede ca la astfel de evenimente pot participa maxim opt persoane.

Cativa dintre oameni aveau masti de protectie, insa, dupa cum se poate observa si din filmare, masura de distantare sociala nu a fost respectata in totalitate.

Politia s-a autosesizat si a decis sa supravegheze modul in care se desfasoara evenimentul, la fata locului facandu-si aparitia sase echipaje de politie si patru de jandarmi.

“Politistii baimareni s-au seszat din oficiu cu privire la prezenta mai multor persoane in zona unui cimitir de pe raza municipiului resedinta de judet. Echipajele de politie s-au deplasat la fata locului si le-au solicitat cetatenilor care se aflau in perimetrul respectiv sa respecte prevederile ordonantelor militare. Slujba de inmormantare s-a desfasurat in conformitate cu prevederile ordonantei militare, cu participarea a maximum opt persoane.

Celelalte persoane care au ramas in zona trotuarelor si gardurilor cimitirului sunt verificate, identificate si vor fi sanctionate contraventional pentru nerespectarea prevederilor ordonantelor militare de catre politisti.

Conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures a dispus efectuarea de verificari cu privire la modalitatea de interventie a politistilor, urmand a fi luate masuri in functie de cele constatate”, se arata intr-un comunicat al Politiei.

Totusi, in spatiul public au aparut mai multe critici vizavi de faptul ca oamenii legii doar stateau pe margine, fara sa intervina pentru a aplica sanctiuni.

Intr-un comunicat scurt transmis de Comitetul Judetean pentru Stuatii de Urgenta Maramures se specifica faptul ca participantii  la inmormantare vor fi sanctionati, o decizie greu de pus in practica, insa, tinand cont ca oamenii apucasera sa plece imediat ce slujba de inmormantare s-a incheiat. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply