EXODUL continua! Aproape 250 de muncitori sezonieri s-au imbarcat in avioane charter, pe Aeroportul International Timisoara, pentru a “decola” catre fermele de sparanghel si de capsuni din Germania

Aeroportul International Timisoara a devenit, in ultimele zile, o adevarata rampa de lansare aeriana a muncitorilor sezonieri din Romania catre fermele de sparanghel sau de capsuni din Germania.


Graba mare pentru agricultorii din vest, pentru ca recolta a ajuns la maturitate si trebuie culeasa, astfel ca, astazi, alte doua curse charter au decolat de la Timisoara.

In prima s-au inghesuit 175 de persoane, desi, pana la imbarcare, autoritatile aeroportuare au impus regulile de distantare sociala, iar in a doua cursa aeriana, care a plecat in aceasta seara, au fost transportati catre Tara sparanghelului inca 75 de sezonieri din Romania.

“De 17 ani tot merg la cules de sparanghel, in Germania. Conditiile sunt foarte bune, nu este adevarat ce se tot vorbeste. Cel putin, la ferma unde mergem noi”, a declarat o femeie din Ialomita, in timp ce un barbat din Suceava s-a plans ca, la noi in tara, nu are unde munci.

“Merg in Germania, la cules de capsuni, pentru ca la noi in tara nu ai unde munci. Am vazut ca unii dintre compatrioti se plang de conditiile gasite acolo, insa cred ca sunt cazuri izolate. Padure fara uscaturi, nu exista. Suceava isi revine, incet, incet”.

Un alt sezonier, care incerca sa simuleze deznadejdea si lipsa de speranta, a declarat ca in Romania moare de foame, ca nici bureti nu poate sa culeaga, pentru ca inca nu au iesit.

“In tara ce sa facem? Stau acolo cateva luni, dupa aceea vin acasa si pleaca nevasta-mea”, a conchis barbatul. Fiecare persoana care s-a imbarcat, astazi, de pe Aeroportul International Timisoara, cu destinatia Germania, a fost verificati cu termoscanere, pentru detectarea eventualilor pasageri cu temperatura ridicata, un indiciu al infectiei cu coronavirus. (Mara Ion)

Sursa foto: TV Europa Nova Timisoara / Razvan Dobrica

 

Leave a Reply