CEDO a decis ca Laura Codruta Kovesi a fost revocata abuziv din functia de procuror sef al DNA! Curtea Constitutionala a Romaniei s-a compromis, facand jocurile PSD si ale fostului lider penal, Liviu Dragnea

Decizie istorica anuntata, astazi, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Instanta de la Strasbourg i-a dat castig de cauza Laurei Codruta Kovesi in procesul contra Statului Roman, dupa ce magistratul a contestat revocarea din functia de procuror-sef al DNA, in 9 iulie 2018.


In conditiile in care inlaturarea Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA s-a facut in urma unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care l-a obligat pe seful statului sa o demita, rezulta ca hotararea CEDO, de astazi, demonstreaza ca una dintre institutiile fundamentale ale statului roman s-a compromis, raspunzand la “comenzile” PSD si ale liderului penal Liviu Dragnea.  

CEDO a stabilit ca fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie i-a fost incalcat dreptul de a merge in instanta pentru a se apara, drept garantat de articolul 6 § 1 din Conventie.

Totodata, instanta europeana ii da dreptate Laurei Codruta Kovesi in privinta dreptului la libera exprimare a opiniilor, pornind de la acuzatia fostului ministru al Justitiei, Tudorel Toader, care a notat in raportul care a stat la baza revocarii ca fosta sefa a DNA si-a incalcat atributiile facand declaratii presei internationale.

CEDO concluzioneaza ca aceasta indepartare a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA a invins scopul mentinerii independentei judiciare si a avut consecinte asupra celorlalti procurori si judecatori care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.

Reamintim ca, in februarie 2018, Tudorel Toader, ministrul Justitiei la acea vreme, a scris un raport in care invoca trei decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la activitatea DNA si cateva declaratii facute de Laura Codruta Kovesi in cadrul unor interviuri acordate presei internationale. Acest raport a stat la baza cererii revocarii din functie a sefei DNA.

Presedintele Klaus Iohannis a refuzat initial sa semneze decretul de eliberare din functie a Laurei Codruta Kovesi, iar speta a ajuns, prin sesizarea premierului Viorica Dancila, pe masa judecatorilor CCR, a caror decizie a inclinat in favoarea cererii lui Tudorel Toader.

Invocand articolul 6.1 (dreptul la o audiere echitabila), Laura Codruta Kövesi considera ca nu s-a putut apara in fata unei instante in privinta demiterii disciplinare din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Intr-un comunicat de presa emis, astazi, premierul Ludovic Orban arata cu degetul spre PSD, partid despre care spune ca se face vinovat de condamnarea Romaniei la CEDO, de punerea la colt intr-un mod complet nedrept.

”Toti aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat impotriva statului de drept si a independentei justitiei, astazi trebuie sa paraseasca scena politica, intrucat acum este dincolo de orice dubiu faptul ca au prejudiciat grav imaginea Romaniei si nu au nicio legatura cu interesele cetatenilor acestei tari”, solicita Ludovic Orban. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply