RECHIZITORIU. Afaceristul care a provocat decesul a trei persoane, dupa ce a folosit otravuri la dezinsectia unor blocuri din Timisoara, trimis in judecata

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au dispus, in data de 04.05.2020, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a inculpatului Buta Ioan Sorin, aflat in stare de arest la domiciliu, sub aspectul savarsirii, in concurs real, a infractiunilor de trafic de produse sau substante toxice in forma continuata (trei acte materiale), ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in datele de 15.11.2019, 16.11.2019 si 18.11.2019, inculpatul Buta Ioan Sorin, in calitate de administrator al firmei S.C. Bistrim Dera S.R.L., avand ca obiect de activitate prestarea serviciilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, a efectuat activitati de dezinsectie la trei imobile din municipiul Timisoara, pe str. Miorita si pe str. Alexandru Vaida –Voievod.

Cu aceasta ocazie, a folosit fara drept insecticidul ”Delicia – Gastoxin”, sub forma de tablete, produs omologat in Romania de Ministerul Agriculturii ca produs de protectie a plantelor, continand o substanta foarte toxica, respectiv fosfura de aluminiu (concentratie 56%), fara a detine autorizatie de utilizare eliberata de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara.

“In urma acestor activitati, gazul toxic emanat de insecticid in contactul cu aerul, respectiv fosfina, s-ar fi raspandit prin gaurile din peretii blocului, existente in zona tevilor de instalatie termica si de apa, pana in interiorul apartamentelor locuite din imobilul situat pe str. Miorita nr.8 din Timisoara, in locuinte alaturate celor in care s-a folosit produsul toxic, unde ar fi fost inhalat de catre locatarii de la apartamentele nr.193 si nr.195, conducand la decesul a doi minori si a mamei unuia dintre acestia”, se mentioneaza in rechizitoriul confirmat de prim-procurorul Violeta Filip.

Totodata, urmare a dezinsectiei din data de 15.11.2019 de la imobilul situat pe str.Miorita nr.8 din Timisoara, ce ar fi fost efectuata de catre inculpatul Buta Ioan Sorin prin folosirea fara drept a insecticidului toxic ”Delicia – Gastoxin” care contine fosfura de aluminiu, a fost afectata starea de sanatate a trei minori care locuiesc in apartamentele de la nr.159 si nr. 200, alaturate celor in care s-a folosit produsul toxic, ca urmare a expunerii minorilor la gazul toxic (fosfina) eliberat in aer si care s-a raspandit inclusiv in apartamentele invecinate prin gaurile din pereti existente in zona tevilor de instalatie termica si de apa.

Minorii au fost internati, in zilele urmatoare, la spital cu stari de voma si deshidratare, respectiv, dupa caz, cu hiperpotasemie tranzitorie, acidoza metabolica tranzitorie, hipopotasemie si rabdomioliza, necesitand pentru vindecare sapte, respectiv opt zile de ingrijiri medicale.

“Am mers pe recunoasterea tuturor acuzatiilor, pentru ca nu am avut de ales. Clientul meu a procurat substanta de pe piata neagra, de la o cunostinta, si nu avea de unde sa stie cat este de toxica. A mai folosit-o o singura data, cu rezultate bune. De altfel, substanta era pregatita pentru deratizarea unui hotel din Ghiroda, unde se mai folosise in cateva camere, insa s-a ivit contractul cu proprietarul blocului de pe Mioritei, unde trebuia curatate 24 de apartamente, astfel ca s-a folosit acolo. Desi camerele erau goale, iar usile au fost sigilate, urmand sa fie deschise dupa 2-3 zile, substanta a migrat in incaperile vecine. In asemenea situatii, asumarea faptelor este cea mai buna aparare”, ne-a declarat avocatul Calin Staiculescu, la vremea respectiva.

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Judecatoriei Timisoara. (V.E.)

Leave a Reply