BREAKING NEWS! Amenzile aplicate de politisti in perioada starii de urgenta, neconstitutionale! CCR a declarat OUG 34/2020 in afara legii

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutionala, in ansamblu, Ordonanta de Urgenta 34/2020, care majoreaza cuantumul unor amenzi aplicate in perioada starii de urgenta, au declarat surse din CCR.


Amenzile se refereau la incalcarea restrictiilor impuse in timpul starii de urgenta declarata in urma pandemiei de Covid-19. Potrivit statisticilor, este vorba despre peste 300.000 de sanctiuni contraventionale, in valoare de circa 120 milioane de euro.

„Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”, se arata in OUG declarata neconstitutionala. Amenzile se refereau la incalcarea restrictiilor impuse in timpul starii de urgenta.

„Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator”, se mai arata in OUG declarata neconstitutionala.

Avocatul Poporului, Renate Weber a declarat ca amenzile nu se anuleaza automat, ci procesele-verbale de contraventie trebuie atacate in instanta.

„Daca, azi, CCR constata neconstitutionalitate, este un ajutor pentru judecatori, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adica fiecare in parte din cei amendati, vreo 300.000 de mii de cetateni, trebuie sa mearga la instanta de judecata”, a precizat Renate Weber.

Procesele verbale vor fi anulate doar in urma deciziei instantei de judecata. Pe de alta parte, fostul presedinte al CCR., judecatorul Augustin Zegrean, a declarat ca persoanele care au platit amenzile nu-si mai pot recupera banii, daca s-a depasit termenul legal de contestare. (G.G.)

sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply