Flagrant de dare de mita reusit de procurorii DNA, dupa ce un director de la Romgaz a sesizat faptul ca i s-a oferit suma de 200.000 de euro pentru a aproba o tranzactie imobiliara

Un om de afaceri a fost prins in flagrant de procurorii DNA, in timp ce oferea unui director de la Romgaz suma de 50.000 de euro, pentru ca acesta sa aprobe cumpararea de catre compania de stat a unui teren de la o firma privata.


Directorul de la Romgaz l-a denuntat pe omul de afaceri la DNA, acesta din urma fiind prins in flagrant cu o parte din banii promisi pentru incheierea tranzactiei.

DNA a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de marti, a unui inculpat, persoana fizica fara calitate speciala, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita.

Conform DNA, in perioada 28 aprilie – 11 mai, inculpatul ar fi promis ca ii va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu functie de conducere intr-o companie nationala (martor) pentru ca aceasta, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, sa aprobe plata unui contract de vanzare-cumparare ce fusese anterior incheiat intre compania nationala respectiva in calitate de cumparator si o firma privata in calitate de vanzator, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achizitionarea, de catre compania nationala, a unei suprafete de teren.

La data de 11 mai, inculpatul i-a dat martorului, in numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisa, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante, precizeaza DNA.

Omul de afaceri urmeaza sa fie prezentat marti Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit publicatiei locale Turnul Sfatului, Romgaz SA a cumparat un teren de 1,7 hectare cu opt milioane de lei de la firma varului directorului de achizitii din Romgaz si de la firma sefei Biroului de achizitii, din acelasi Romgaz, fara documente suport care sa intareasca oportunitatea achizitionarii terenului in cauza.

Vanzatorul era Katan Consulting SRL. Pe 8 aprilie 2020 a fost semnat procesul verbal de negociere de Cristian Catana, directorul STTM Targu Mures si contra-semnat de Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz SA.

O saptamana mai tarziu, Sucursala de Transport Tehnologic si de Mentenanta (STTM) Targu Mures, prin intermediul careia are loc tranzactia, primeste aprobarea de la managementul de varf sa foloseasca bani din bugetul de investitii al sucursalei muresene a Romgaz, iar cele doua parti semneaza in fata notarului pentru suma de 8.042.525,81 lei, adica echivalentul a 1.665.878 de euro.

Katan Consulting SRL il are drept asociat unic pe Catalin Ionita, cel care, potrivit actelor Oficiului Registrului Comertului, este si unicul administrator. Catalin Ionita este var primar cu Leonard Ionut Lupa, cel care in prezent ocupa functia de director de achizitii al Romgaz SA.

Iar 5.700 de mp din cele 1,7 ha de teren in discutie au fost cumparate chiar inainte de tranzactia cu Romgaz de la Mango SRL, firma detinuta si administrata de Anda Ramona Cozma. Ea ocupa functia de sef al Biroului de achizitii directe si planificare achizitii din cadrul Romgaz. (V.E.)

Leave a Reply