ALERTA. Manastirea Putna, focar de coronavirus! Nu mai putin de 31 de calugari au fost depistati cu infectie Covid-19, fiind internati in spital

Alerta la Manastirea Putna, din judetul Suceava, dupa ce un numar de 31 de calugari au fost confirmati pozitiv la testarea SARS-CoV-2 si au fost internati, in noaptea de joi spre vineri, in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava.


Directorul executiv interimar al Directiei de Sanatate Publica Judeteana (DSPJ) Suceava, Manuela Trifan, a declarat, vineri, ca testarea comunitatii monahale din Manastirea Putna s-a decis, saptamana trecuta, dupa ce un barbat care salasluia acolo a murit si s-a dispus ancheta epidemiologica.

Totodata, la inceputul saptamanii trecute, un calugar de la Manastirea Putna, in varsta de 52 de ani, diagnosticat cu COVID-19 si aflat in stare grava, a fost transferat cu elicopterul la Institutul ”Matei Bals” din Bucuresti.

Potrivit directorului DSP Suceava, calugarii au fost transportati de mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Suceava, nu prezentau forme grave de boala, o parte din acestia fiind chiar asimptomatici.

Vineri, in jurul pranzului, Manastirea a emis si un comunicat de presa in care isi prezinta punctul de vedere privind situatia de la Putna.

In urma stirilor aparute in presa despre 31 de vietuitori din obstea Manastirii Putna depistati pozitiv pentru noul coronavirus, facem urmatoarele precizari.

Obstea Manastirii Putna a intrat in autoizolare voluntara din data de 25 martie 2020, nu fiindca s-ar fi manifestat simptome specifice coronavirusului, starea de sanatate a comunitatii fiind buna, ci din motive de precautie si de responsabilitate pentru sanatatea celorlalti.

In zilele de 10–11 mai 2020, intreaga obste a Manastirii Putna a fost testata de catre angajatii Directiei de Sanatate Publica Suceava, in urma cazurilor a doi parinti de la Putna ajunsi la spital cu simptome ale noului coronavirus, desi restul obstii era in continuare clinic sanatoasa.

In urma rezultatelor confirmate – 31 de parinti pozitivi, 72 de parinti negativi – in seara zilei de 14 mai, toti parintii depistati pozitiv au fost internati la Spitalul Judetean Suceava.

Am ales aceasta varianta in urma recomandarilor DSP Suceava, desi Manastirea Putna dispune de conditii adecvate de izolare si ingrijire la domiciliu, conform posibilitatii oferite de lege. Starea de sanatate a vietuitorilor internati este buna, fiind asimptomatici si prezentand cele mai usoare forme ale coronavirusului. Externarea se va face in urma confirmarii eliminarii virusului prin teste COVID negative.

Toti ceilalti vietuitori ai obstii ramasi acasa au fost confirmati negativ, au o stare de sanatate buna si nu prezinta pericol pentru sanatatea publica, obstea noastra fiind monitorizata de un parinte medic si un parinte asistent medical, vietuitori ai manastirii (…).

Rugam pe Bunul Dumnezeu si pe Sfantul Ierarh Iacob Putneanul sa ocroteasca intreaga Romanie si sa daruiasca sanatate intregii lumi!”,  se arata in comunicatul semnat de conducerea Manastirii Putna. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply