Politia de Frontiera explica “nebunia” din vamile din vestul tarii! In urma verificarilor Covid-19, din cele 31.800 de persoane care au tranzitat frontiera, 8.000 au fost trimise spre izolare

In ultimele 24 de ore, prin punctele de frontiera au efectuat formalitatile de frontiera aproximativ 31.800 persoane, cetateni romani si straini si peste 18.000 mijloace de transport (din care 12.500 automarfare).


Pe sensul de intrare au fost aproximativ 16.200 persoane cu 9.600 mijloace de transport (din care aproximativ 7.000 automarfare), iar pe cel de iesire 15.600 persoane cu 8.400 mijloace de transport (5.500 automarfare).

In data de 16.05.2020, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control aproximativ 21.200 de persoane si 11.800 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare in tara au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.500 mijloace de transport.

Numarul cetatenilor romani (mai putin soferii de automarfare  si lucratorii transfrontalieri) care au intrat in Romania prin punctele de trecere a frontierei de la frontiera comuna cu Ungaria a fost de aproximativ 8.000 de cetateni romani (PTF  Nadlac 1 –  3.810, PTF Nadlac 2 – 2.967, PTF Bors – 954 etc.).

Reamintim ca, in continuare, la intrarea in tara in punctele de trecere a frontierei  se fac verificari pentru toate persoanele care se prezinta la control si sosesc dintr-o calatorie internationala, conform listei actualizate de Institutul de National de Sanatate Publica (http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1730-lista-zone-afectate-15-05-2020/file).

Formalitatile de frontiera necesita un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului ca pe langa controlul specific la intrarea in tara, persoanele sunt preluate de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica pentru completarea declaratiei pe proprie raspundere si efectuarea triajului epidemiologic in vederea stabilirii masurilor obligatorii de izolare/carantina la locuinta sau carantina institutionalizata.

Prin urmare, in data de 16 mai, pe frontiera de vest, au intrat in tara 8.000 de persoane (izolare), comparativ cu media zilnica a lunii aprilie – 1.500.

Si la iesirea din tara, timpul de efectuare al formalitatilor de control necesita un timp mai mare ca urmare a faptului  autoritatile maghiare permit intrarea in Ungaria numai cu indeplinirea urmatoarelor conditii:

  • interviu in cadrul caruia va fi evaluata starea de sanatate, conditia esentiala fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19;

  • indeplinirea conditiilor Codului Frontierelor Schengen;

  • prezentarea unor documente care sa ateste certitudinea permiterii intrarii in tara de destinatie.

Mentionam ca, in prezent, la granita cu Ungaria, formalitatile de frontiera pentru autoturisme se deruleaza  prin PTF Nadlac I, PTF Nadlac II si PTF Bors, atat  la iesirea din Romania, cat si la intrarea in tara.

Informatii privind situatia punctelor de frontiera deschise traficului international se regasesc pe aplicatia Trafic on-line care poate fi accesata la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

In zonele de competenta – punctele de trecere si  “frontiera verde” – politistii de frontiera au constatat:

  • 46 fapte ilegale (22 infractiuni si 24 contraventii) savarsite atat de cetateni romani, cat si straini;

  • au fost descoperite, independent sau in colaborare cu alte institutii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal in tara), care depaseau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafacute, in valoare totala de aproximativ 26.000 lei;

  • valoarea amenzilor contraventionale aplicate se ridica la peste 5.800 lei.

  • nu s-a permis intrarea in tara pentru 8 cetateni straini, care nu indeplineau conditiile prevazute de lege si de asemenea, nu s-a permis iesirea a 5 cetateni romani din diferite motive legale.

De asemenea, in data de 16 mai a.c., au fost trimise spre izolare, in urma verificarilor facute in linia a doua, cu sprijinul DSP, 7.999 de persoane, dupa cum urmeaza:

Nadlac 1 – 3.810 (din care  1.140 pe jos)

Nadlac 2 – 2.967

Bors – 954

Petea – 148

Varsand -62

Urziceni – 34

Cenad – 24

Masuri pentru fluidizarea traficului la frontiera si pentru respectarea distantarii sociale:

-Orientarea autoturismelor spre toate punctele de intrare in tara (decizie luata prin intelegere cu autoritatile din Ungaria)

-Suplimentarea numarului de cadre medicale in P.T.F.-uri

-Suplimentarea punctelor de control (in care se efectueaza verificarile) inclusiv cu puncte mobile in care politistii de frontiera folosesc tablete electronice pentru efectuarea formalitatilor.

-Suplimentarea dispozitivului de frontiera cu echipaje de jandarmerie care actioneaza in profunzime si care au misiunea de a impune masuri de distantare intre persoanele care asteapta efectuarea formalitatilor de control.

-Mobilizarea in zona de frontiera a efectivelor de politie si SMURD pentru mentinerea ordinii publice si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta.

  • Persoanele care asteapta pentru intrarea in tara au primit masti de protectie si apa. (I.P.)

Leave a Reply