DEMISIE de rasunet! Chestorul Ioan Buda, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a renuntat la functie si, in 1 iunie, va iesi la pensie. VEZI de ce i se spunea “regina” vamilor

Chestorul de politie, Ioan Buda, inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a demisionat, joi, din functie, din motive personale, si a solicitat iesirea la pensie.


Demisia lui Buda, care, o vreme, a condus si destinele IGPR, vine dupa ce, in ultimele saptamani, politia de frontiera s-a confruntat cu cozi uriase ale romanilor care se intorceau din vestul Europei, pe fondul restrictiilor de circulatie impuse atat de Romania, cat si de statele vecine. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, atributiile sale vor fi preluate de adjunctul sau, chestorul Liviu Bute.

Iata comunicatul integral al Ministerului de Interne:

Ca urmare a evaluarii situatiei operative realizate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, s-a dispus eliberarea din functia de inspector general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a domnului chestor general de politie Ioan Buda incepand cu data de astazi, 21 mai 2020.

La solicitarea ofiterului, domnul ministru al afacerilor interne, Ion Marcel Vela , a aprobat solicitarea de demarare a formalitatilor pentru incetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, incepand cu data de 1 iunie 2020.

Atributiile functiei de inspector general vor fi preluate de chestorul principal de politie Liviu Bute, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din cadrul Ministerului Afacerilor Interne“.

Ioan Buda are 56 de ani si a ocupat functia de inspector general al Politiei de Frontiera, in perioada 2010-2015, ca apoi sa fie, pana in 2016, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne.

La finalul anului 2016 a revenit in functia de sef al Politiei de Frontiera, pentru ca, in iunie 2018, sa fie numit in functia de sef al Politiei Romane, unde a stat pana in vara anului 2019. In mandatul sau a fost impuscat politistul din Timis, fara ca, pana in prezent, sa se fi gasit vreun vinovat. Nu s-a atins nimeni nici de seful din teritoriu al politistului impuscat, comisarul sef Alin Petecel, inspectorul sef al IPJ Timis.

In 2011, Ioan Buda, care era la acea vreme seful Politiei Romane de Frontiera, a fost acuzat de unul dintre lucratorii PTF Moravița, arestat preventiv pentru dare de mita, ca ar avea statutul de „regina a spagilor” colectate din vami.

„Se tot vorbeste ca vor sa ajunga la regina. Pai, sunt doua. La Vama, regina e Blejnar, iar la Politia de Frontiera este chestorul Buda. Transporturile sumelor catre Bucuresti se fac cu masinile personale ale oamenilor de legatura, pentru ca nu mai mergea cu avionul. Au fost unii dintre noi care au vrut sa faca autodenunt si nu au fost lasati”, scria fostul lucrator din Vama Moravita rutier, intr-o scrisoare trimisa din arest. Nimeni nu a verificat aceste acuzatii…

In aceasta dupa-amiaza, ministrul Marcel Vela a aprobat pensionarea chestorului Ioan Buda, incepand cu data de 1 iunie. (V.E.)

 

Leave a Reply