BREAKING. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ce RESTRICTII vor disparea de la 1 iunie. Se redeschid terasele, se merge la plaja, spectacole in aer liber cu pana la 500 de spectatori, libertate totala de miscare

Presedintele Romaniei a convocat la Palatul Cotroceni o sedinta privind masurile de gestionare a epidemiei COVID-19. La intalnire a participat prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, dar si mai multi membri ai cabinetului, printre care ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, dar si secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.


Dupa aceasta intalnire, seful statului a anuntat ce restrictii vor fi ridicate dupa data de 1 iunie.

“Am avut o sedinta comuna cu premierul si cu mai multi ministri. Am analizat situatia in care ne aflam, stadiul epidemiei si ce masuri se impun. Avem si astazi aproape 200 de acazuri noi. Incepand din 1 iunie, cateva activitati care au fost interzise vor redeveni posibile.

Se redeschid terasele. Este clar ca aici e nevoie de unele masuri foarte speciale, mesele vor fi la cel putin doi metri, vom putea sta maxim 4 persoane la o masa. De la 1 iunie se va putea merge la plaja si va fi reluat transportul international rutier si feroviar in conidtii de igiena.

Vor deveni posibile spectacolele in aer liber cu pana la 500 de spectatori. De la 1 iunie deplasarile in afara localitatii vor fi libere. In ce priveste competitii sportive avem o veste buna. Se vor putea relua competitiile pentru sporturile care se practica afara, mai putin sporturi de contact”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca examenele de Evaluare nationala (clasa a VIII-a) si de Bacalaureat (clasa a XII-a) se vor organiza conform calendarului deja stabilit, desi au existat opinii conform carora ar fi fost necesara o echivalare cu notele de la clasa, pentru evitarea riscului infectarii cu COVID-19.

Pentru a nu discrimina elevii care ar putea fi bolnavi sau in izolare in perioada examenelor, acestea vor fi organizate in doua sesiuni.

“O tema foarte importanta pentru multi elevi si parinti este cea a examenelor nationale. Examenele nationale vor avea loc fizic, asa cum au fost planificate. Evaluarea nationala se va face incepand cu 15 iunie, dupa care vor avea loc examenele de Bacalaureat. Insa a aparut o problema pe care am dorit sa o rezolvam. Este posibil sa fie copii care sunt bolnavi.

Este posibil sa vina copii la scoala pentru examen si la termometru sa se constate ca au febra. Acesti copii am considerat ca trebuie sa primeasca aceeasi sansa. Pentru copiii bolnavi, gasiti cu febra, pentru cei izolati cu familia sau in carantina, se organizeaza o a doua sesiune de Evaluare nationala, incepand cu 29 iunie.

In privinta Bacalaureatului, cu sigurnta este posibil si aici sa fie copii care au diferite probleme si pentru a putea rezolva pausal chestiunea se va organiza ca si in alti ani a doua sesiune de Bacalaureat in august”, a declarat Iohannis. (Mara Ion)

Leave a Reply