Candidatura Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatura 2020, sustinuta de Fundatia Doina Cornea din Cluj-Napoca

Fundatia Doina Cornea din Cluj-Napoca, impreuna cu Societatea Civila de Avocati “Iordachescu & Asociatii”, a lansat un apel catre intreaga societate romaneasca, institutiilor statului, fundatiilor si asociatiilor, carora le propune sa sustina si sa sprijine candidatura Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatura 2020!


Membrii fundatiei considera ca acesta ar fi cel mai frumos gest pe care l-ar putea face in memoria Doinei Cornei, care a decedat in urma cu doi ani. Daca ar mai fi trait, in 30 mai 2020, marea dizidenta anticomunista ar fi implinit 91 de ani.

“Pentru ca Romania are inca valori si pentru ca acestea trebuie sa fie respectate si cunoscute – atat in tara, cat si in strainatate – Fundatia „Doina Cornea”, impreuna cu alte personalitati marcante ale vietii literar-culturale romanesti si din diaspora, la initiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune si sustine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2020.

Trecand peste alergia unor minuscule grupuri de culise si interese interne, cel mai adesea de natura politica, la tot ceea ce le depaseste valoarea, demersul nostru doreste sa repuna in drepturi adevaratele valori – cu o mare vizibilitate internationala in literatura mondiala contemporana – si prin aceasta sa faca un act de dreptate extrem de necesar.

Va invitam sa va alaturati, prin semnatura dumneavoastra acestei actiuni – fie ca sunteti persoane fizice, fie institutii, organizatii sau societati comerciale –, tinand cont si de expunerea de motive si argumente pe care le vom enumera si care au determinat acest demers.

In cel mai larg sens al cuvantului aceasta actiune a noastra ar putea deveni un proiect de tara, impartasit de cat mai multi iubitori ai culturii romanesti dar si ai Romaniei!”, se mentioneaza in apelul lansat de clujeni.

Ana Blandiana s-a nascut in 25 martie 1942, la Timisoara, este autoare a 26 de carti publicate in limba romana si a 60 de volume aparute in 26 de limbi internationale, fiind cunoscuta ca o luptatoare pentru libertate civica din Romania. (Mara Ion)

Leave a Reply