Austria si-a redeschis granitele cu toti vecinii, cu exceptia Italiei! Din 15 iunie, romanii care revin din Austria nu vor mai fi obligati sa stea in izolare la domiciliu

Austria a revenit, de astazi, la situatia normala, de dinaintea restrictiilor pandemice, din punct de vedere al granitelor. Astfel, de joi, 4 iunie, toate granitele sunt deschise, fiind mentinute, deocamdata, doar restrictiile de a calatori in Italia, scrie presa austriaca.


Austria restabileste deplina libertate de calatorie in tarile vecine, cu exceptia Italiei, dupa aproximativ trei luni de restrictii Covid-19.

Incepand de joi, controalele la frontiera si testele la granitele Germaniei, Liechtensteinului, Elvetiei, Slovaciei, Sloveniei, Republicii Cehe si Ungariei vor inceta, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Alexander Schallenberg.

Situatia precedenta crizei se aplica acestor tari – nu exista cerinte de carantina sau de testare la intrarea in Austria. Restrictiile privind Italia raman, iar urmatoarea evaluare este programata pentru saptamana viitoare.

”Puteti vedea ca situatia s-a imbunatatit semnificativ si in Italia si ca regiuni individuale – cum ar fi Tirolul de Sud – ar putea avea deja cifre bune de Covid 19”, a spus Schallenberg.

De asemenea, propunerea de la Bolzano, potrivit careia ar putea fi singura deschisa dintre regiunile italiene, nu a fost inca aprobata. Obiectivul este ”deschiderea catre Italia, imediat ce statistica favorabila o va permite”.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, ca, incepand cu data de 15 iunie, turistii romani care se intorc din vacantele petrecute in Grecia, Bulgaria si Austria nu vor mai fi obligati sa stea in izolare la domiciliu timp de 14 zile, asa cum ii obliga actualele reglementari adoptarea odata cu instalarea starii de alerta.

”Cred ca acest lucru va fi rezolvat din 15 iunie, avem discutii cu Ministerul Sanatatii in grupul de lucru de la guvern. Grecia, Bulgaria si Austria sunt tari care stau foarte bine din punct de vedere al evolutiei pandemiei. E posibil ca din 15 iunie sa fie si alte tari in aceeasi situatie, vom vedea datele de la Institutul National de Sanatate Publica”, a declarat Virgil Popescu.

Reamintim ca Grecia va deschide aeroporturile din 15 iunie pentru turistii din 33 de tari, printre care si Romania. (G.G.)

Leave a Reply