VIDEO. Revolta la Satu Mare din cauza starii jalnice a DJ 193 A! Autostrada Codrului si afacerile rutiere ale primarilor din zona, in atentia prefectului Radu Bud

Starea jalnica a unuia dintre cele mai evitate drumuri din Romania, DJ 193 A, care face legatura dintre municipiul Satu Mare si localitatea Solduba, a fost subiectul unei dezbateri aprinse gazduite de Prefectura Satu Mare.


In urma cu cateva zile, prefectul Radu Bud si subprefectul Cosmin Bota i-au primit in audienta pe reprezentantii comunitatilor deservite de Drumul Codrului, cum mai este denumita aceasta artera rutiera, care au reclamat starea deplorabila a soselei, dar si norii de praf adiacenti care le sufoca pomii fructiferi si culturile.

Oamenii au cerut prefectului sa intervina, de urgenta, pentru ca responsabilii din cadrul CJ Satu Mare sa dispuna inceperea lucrarilor de intretinere la acest drum, care este evitat de majoritatea transportatorilor din tara.

O reticenta generala si a investitorilor, care se rasfrange asupra dezvoltarii comunitatilor insirate de-a lungul celor apropae 10 kilometri dintre Satu Mare si Amati, cat a mai ramas de modernizat din cei 35 de kilometri ai DJ 193 A.

Reabilitarea Drumului Judetean 193A, cunoscut si ca Autostrada Codrului, Satu Mare – Amati – Ruseni – Tataresti – Necopoi – Homorodu de Jos -Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Solduba – Hodisa – Socond – Ratesti (DN 19A), ar fi trebuit sa fie una dintre cele mai ample lucrari din judetul Satu Mare.

Lucrarile au fost demarate de Tehnic Asist, insa, in ultimul timp, activitatea a fost sistata, spre disperarea a mii de satmareni, care, zilnic, isi distrug masinile, fara a mai discuta despre dificultatea cu care ajung in zona ambulantele sau pompierii…

Prefectul Radu Bud a dezvaluit ca executantul lucrarii, caruia i s-a predat amplasamentul, se afla in procedura de insolventa, motiv pentru care autoritatile urmeaza sa rezilieze contractul si sa reia procedura de licitatie. In tot acest timp, CJ Satu Mare va putea sa intervina pentru a efectua mici lucrari de intretinere, care sa mai acopere sutele de “cratere” din asfalt sau din balastrul imprastiat de constructor pe diferite segmente de drum.

Membrii delegatiei care s-au intalnit cu conducatorii Prefecturii Satu Mare au solicitat, de asemenea, ca odata cu repararea drumului sa se extinda si reteaua de iluminat public pe portiunea de drum situata intre localitatile Satu Mare si Amati, iar, in perspectiva, sa se extinda Linia 15 a regiei autonome Transurban pana la intrarea in Amati.

“Pana si slalomul printre craterele din asfalt a devenit imposibil, pentru ca gropile apar una dupa alta si sunt destul de adanci ca sa-ti blocheze masina. Cand ploua, nici nu poate fi vorba sa te aventurezi pe acest drum de cosmar, pentru ca risti sa-ti distrugi gentile si sa faci pana la fiecare pas. Ni s-a tot promis ca va fi reparat cu fonduri europene, insa pana acum nu s-a intamplat nimic”, a protestat unul din locuitorii care circula zilnic pe acel drum.

Pentru a afla motivele mentinerii DJ 193 din Satu-Mare pe harta celor mai proaste drumuri din Romania, evitate de toti transportatorii, fostul senator Valer Marian a cerut, inca din vara anului 2016, o serie de lamuriri de la primarul penelist Simion Ardelean, reales la alegerile din iunie 2016 pe listele PSD.

“Valoarea lucrarilor de infrastructura (asfaltare si reparare drumuri, reabilitare de scoli, gradinite, camine culturale) executate pe raza comunei Homoroade in perioada 2008-2016, modalitatea de achizitie publica prin care au fost atribuie aceste lucrari, societatile comerciale executante, sumele incasate de fiecare din acestea si comisionul perceput de la fiecare din acestea”, a cerut sa afle, printre altele, fostul senator Valer Marian, manat de instinctul justitiar al fostului procuror.

Urmatoarea intalnire dintre satmarenii afectati de starea DJ 193 A si reprezentantii Prefecturii Satu Mare, pentru monitorizarea rezolvarii acestei probleme, peste o luna. (Vlad Enciu)

Leave a Reply