Doliu in comunitatea sarbilor din Timis! A decedat Maica Evghenia, singura vietuitoare a celei vechi manastiri sarbesti din Romania

Doliu in comunitatea credinciosilor de etnie sarba din Timis, dupa decesul Maicii Evghenia, singura vietuitoare a manastirii ortodoxe sarbe „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ din satul Manastire, comuna Birda.


Dupa aproape 25 de ani de cand s-a retras la manastirea din Timis, cel mai vechi lacas de cult al sarbilor din Romania, cu o istorie de peste 500 de ani, Maica Evghenia Stankovici a decedat in data de 3 iunie 2020, la varsta de 72 de ani, secerata de o boala nemiloasa.

Slujba de inmormantare a avut loc, vineri, 5 iunie, in curtea manastirii, in prezenta unui mare numar de credinciosi, insa a fost onorata si de participarea unor inalte fete bisericesti, printre care Preasfintitul Lukijan Pantelic, episcopul ortodox sarb al Budapestei si administrator religios al sarbilor ortodocsi din Eparhia Timisoara, dar si a preasfintitului parinte Paisie Ion Lugojanul, actualul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Sicriul care adaposteste trupul neinsufletit al maicii a fost depus in mormantul sapat chiar langa temelia manastirii, locul unde  Evghenia Stankovici si-a petrecut ultimii 25 de ani din viata, ani inchinati Domnului.

„Credinciosii sunt bineveniti la noi, nu numai cei de etnie sarba. Mereu au venit aici si romani, si oameni cu Dumnezeu in suflet de alte etnii, pe care-i primim cu bratele deschise”, obisnuia sa spuna Maica Evghenia, care, in urma unor diligente, a convins autoritatile din tara vecina sa finanteze lucrarile de restaurare a manastirii aflata la 45 de kilometri de Timisoara.

In anul 2010, cand au inceput lucrarile de restaurare cu bani proveniti de la ministerele Culturii din Romania si Serbia, autoritatile bisericesti din tara vecina l-au trimis la manastirea din Timis pe parintele Nicon, care, intre timp, a devenit staretul acestui asezamant monahal, care face parte din categoria monumentelor istorice.

Maicii Evghenia, despre care preotul timisorean Sasa Iasin, din cartierul Fabric, spunea ca este „singura sarboaica din Romania“, i-au placut florile, in mod special cactusii, dar era foarte milostiva si cu animalele. Intr-o iarna geroasa, a adapostit la manastire chiar si un caprior venit din padurea din apropiere.

“дугогодишња сестра манастира Светог великомученика Георгија на Брзави. ВЕЧНАЈА ПАМЈАТ!”, este mesajul de ramas bun postat pe retelele de socializare de comunitatea ortodocsilor sarbi din Birda. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply