Curtea de Apel Timisoara, verdict final in dosarul diurnei ilegale incasate de sefa Parchetului de pe langa Judecatoria Oravita. Peste 2.000 de euro au ramas in buzunarul procuroarei, dupa prescrierea actiunii

Curtea de Apel Timisoara a pronuntat verdictul final in litigiul civil dintre Otilia Isac (fosta Miclosina), prim-procuroarea Parchetului de pe langa Judecatoria Oravita, si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, avand ca obiect diurna incasata ilegal de catre magistrat, in perioada 18 martie 2016 – 19 mai 2017, pe cand era detasata consilier juridic la ANRSPS.


Cu toate acestea, procuroarea a ramas cu o parte din suma de aproape 33.000 de lei aflata in litigiu, intrucat instanta de apel a constatat faptul ca a intervenit prescriptia pentru diurna primita nelegal intre 7 decembrie 2015 si 18 martie 2016.

”Admite apelul formulat de catre parata Isac (Miclosina) Otilia Iolanda Elena, impotriva sentintei civile nr. 1810/10.12.2019, pronuntata de catre Tribunalul Caras-Severin in dosarul nr. 457/115/2019, in contradictoriu cu reclamanta Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale. Schimba in parte sentinta civila atacata, in sensul ca:

Admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune cu privire la pretentiile constand in diurna achitata paratei anterior datei de 18.03.2016 si, in consecinta, respinge ca prescrisa actiunea ce vizeaza pretentiile respective.

Admite in parte actiunea formulata de reclamanta Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale.

Dispune obligarea paratei la restituirea diurnei incasate necuvenit ulterior datei de 18.03.2016, diurna acordata pentru zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale, concediu de odihna, concediu medical, concediu de studii, zile-libere sau alte concedii prevazute de lege, zilele necesare deplasarilor interne, zilele deplasarilor externe, a celor patru calatorii dus-intors. Definitiva”, se mentioneaza in decizia, din 5 iunie 2020, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara.

Otilia Isac (Miclosina) a beneficiat de diurna, dupa ce a fost detasata sa lucreze in alt oras decat cel de domiciliu. Astfel, in perioada decembrie 2015 – mai 2017, a incasat peste 115.000 de lei.

In urma unei adrese a Parchetului General, in care se arata ca diurna se plateste doar pentru zilele lucrate efectiv, nu si pentru zilele de weekend sau de concediu, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat a refacut calculele si a ajuns la concluzia ca i-a platit Otiliei Isac (Miclosina) cu aproape 33.000 de lei mai mult decat i se cuvenea. Prin urmare, institutia din subordinea MAI i-a cerut fostei angajate sa restituie suma in cauza.

Procuroarea a refuzat si, astfel, s-a ajuns la proces la Tribunalul Caras-Severin, unde procuroarea a pierdut.

”Obliga intimata (Otilia Isac n.r.) la restituirea catre reclamanta (ANRSPS – n.r.) a sumei de 32.734 lei, reprezentand c/v diurna incasata necuvenit pentru perioada 07.12.2015-19.05.2017, suma actualizata cu rata inflatiei”, a fost decizia instantei.

Procesul a ajuns in apel la Curtea de Apel Timisoara, unde, prin decia pronuntata in 5 iunie 2020, procuroarea Isac a pierdut din nou.

Potrivit legii, magistratii detasati cu locul de munca in alta localitate decat cea de domiciliu incaseaza diurna de detasare reprezentand 2% din salariul brut. (V.E.)

Leave a Reply