PREMIERA. Cel mai mare si mai modern telescop din Romania, pregatit pentru observarea eclipsei partiale de soare din 21 iunie 2020 (R)

Cel mai mare telescop din Romania, care este destinat publicului pasionat de observatii solare, va fi inaugurat pe 21 iunie 2020, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad


Potrivit unui comunicat primit la redactie, inaugurarea oficiala va avea loc cu prilejul eclipsei partiale de Soare, din dimineata zilei de 21 iunie 2020.

“Telescopul Lunt are apertura de 152 mm si distanta focala de 900 mm. Este construit special pentru observatii solare in H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare si modern telescop pentru observatii solare aflat in dotarea unei institutii publice din Romania”, explica dr. Mircea Mamalauca, directorul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad.

Odata cu achizitia telescopului pentru observatii solare, publicul va avea ocazia sa viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad si pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiata stea de Pamant – Soarele.

Telescopul solar Lunt este conceput in asa fel incat sa observam in conditii de siguranta cele mai fine detalii din atmosfera solara: protuberante, filamente si eruptii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafetei soarelui cu scopul popularizarii stiintei si astronomiei in randul publicului vizitator.

Eclipsa partiala de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibila si din Romania. La Barlad, magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 ora. Inceputul eclipsei: 8.13. Faza maxima: 8.43. Sfarsitul eclipsei: 9.14. 

Publicul vizitator va avea ocazia sa priveasca in premiera eclipsa partiala de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achizitionat. (I.P.)

 

 

Leave a Reply