Nebunie in vamile cu Ungaria! Mii de romani se intorc acasa, dupa ridicarea interdictiilor Covid-19 privind masurile de izolare / carantinare

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera anunta ca – pe fondul masurilor de relaxare care au intrat in vigoare incepand de azi, 15.06.2020, ora 00,00, privind exceptarea de la masura de carantinare/izolare la locuinta a persoanelor care sosesc din tarile stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul National de Sanatate Publica, aprobate prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Confederatia Elvetiana, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria) – se inregistreaza valori de trafic crescute la granita cu Ungaria, in principal Nadlac I si Nadlac II – Autostrada.


Potrivit unui comunicat de presa al IGPF, numai in primele 8 ore de la ridicarea restrictiilor, prin cele doua puncte de frontiera au efectuat formalitatile de frontiera pentru a intra in tara aproximativ 4.500 de persoane.

In prezent, la Nadlac I sunt deschise la intrarea in tara 7 artere de control, iar la Nadlac II – Autostrada 10 benzi (6 pentru turisme, 2 pentru autocare şi 2 pentru camioane), fiind folosita la maxim capacitatea permisa de infrastructura celor doua puncte de trecere. In plus, pentru efectuarea formalitatilor cu celeritate, politiştii de frontiera folosesc 20 de statii mobile.

Reamintim ca la granita cu Ungaria sunt operationale 11 puncte de trecere a frontierei (8 in regim international pentru persoane, turisme şi camioane şi 3 pentru lucratorii transfrontalieri), sens in care recomandam participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului international, astfel incat sa evitam aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea.

Revenim cu precizarea ca formalitatile de frontiera necesita un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului ca pe langa controlul specific la intrarea in tara, persoanele completeaza o declaratie pe proprie raspundere, iar reprezentantii Directiei de Sanatate Publica efectueaza triajul epidemiologic.

In contextul masurilor de relaxare, venim cu precizarea ca  pentru persoanele care vin in Romania din tarile care fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare, dar care, inaintea plecarii din tara respectiva, nu au stat cel putin 14 zile pe teritoriul acesteia intra in carantina/izolare la locuinta/ locatia declarata, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia/apartinatorii, dupa caz. (V.E.)

Nota: Informatii privind situatia punctelor de frontiera deschise traficului international se regasesc pe aplicatia Trafic on-line care poate fi accesata la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Leave a Reply