COTELE apelor din Banat! Debitele si nivelurile raurilor cresc, prin propagarea undelor de viitura. Timis si Poganis, cele mai afectate (P)

Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) a emis un comunicat in care informeaza ca, datorita viiturilor create in cursul zilei de ieri, care se propaga acum in aval, si a precipitatiilor insemnate cazute in timpul noptii, avem cresteri importante de debite si niveluri pe toate cursurile de apa din Banat.


Cele mai afectate cursuri de apa de aceasta propagare sunt cele vizate de codul rosu hidrologic: Timis si Poganis.

Pe raul Timis, avem urmatoarea situatie: la statia hidrometrica (sh) Caransebes, varful viiturii a trecut, deci apele sunt in scadere, insa, la s.h. Lugoj, inca nu am atins maximul undei de viitura (ora 8). In acest moment,  la s.h. Lugoj avem depasita FIII cu 130 cm (cod rosu de inundatii).

Pe raul Poganis (afluent de stanga al raului Timis), debitele sunt in crestere la s.h. Valea Pai,  unde la ora 8 avem depasita Cota de pericol.

Pe raul Bistra (afluent de dreapta al Timisului), datorita precipitatiilor insemnate cazute in cursul noptii, nivelurile raman in continuare ridicate. Unde de viitura este in scadere, cotele mentinandu-se peste cotele de aparare.

Pe raul Bega, debitul maxim de la s.h. Faget a fost atins asearala ora 23, unde de viitura propagandu-se in aval. De la ora 1 am, au fost depasite cotele de aparare la s.h. Balint, in acest moment tendinta fiind una de crestere.

Pe raul Caras, varful viiturii se propaga pe cursul inferior si este asteptat la s.h. Varadia, unde la ora 8, era depasita cota de inundatie.

Pe raul Barzava, debitul este in scadere la s.h. Moniom si in crestere la s.h. Gataia si s.h. Partos unde la ora 8, inca nu era atinsa cota de atentie.

Pe raul Nera, avem scaderi de debite si niveluri pe cursul ei superior, acestea  crescand, prin propagare, pe cursul mijlociu si inferior, respectiv la s.h. Sasca Montana si s.h. Naides.

In acest moment, INHGA a emis o noua avertizare hidrologica de cod rosu pentru fenomene imediate pentru raurile Timis-bazin aval de s.h. Caransebes-amonte s.h. Brod si raul Poganis-bazinul amonte de acumularea Cadar Duboz, incepand de azi, 19 iunie, ora 9, pana la ora 12.

Specialistii ABA Banat monitorizeaza in permanenta debitele si nivelurile cursurilor de apa din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizarile hidrologice in vigoare si va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situatia o impune.

Va vom tine la curent cu modificarile ulterioare ale situatiei. (I.P.)

NOTA:

  • zona indiguita- vorbim de atingerea Fazelor  de aparare (FI, FII, FIII);
  • zona neindiguita – vorbim de atingerea Cotelor de aparare (CA, CI, CP);
  • F I = CA= cod galben ; FII = CI = cod portocaliu; F III = CP = cod rosu;

 

Leave a Reply