ANCHETA. Procurorii investigheaza o firma de escroci din Timis, care achizitioneza cereale si plateste doar jumatate din pret. Un fermier din Pesac, amenintat sa nu-si mai ceara banii

Parchetul de pe langa Tribunalul Timis investigheaza o inselaciune cu cereale cu un prejudiciu de aproape 60.000 de lei, dupa ce un fermier din Pesac s-a plans procurorilor ca si-a vandut toata recolta din 2018 unui afacerist din Dumbravita, iar acesta i-a achitat doar jumatate din suma din contract.


Mai mult, la insistentele repetate ale fermierului ca marfa sa-i fie platita integral, in conditiile in care a avut cateva necazuri personale, care au culminat cu internarea fiului si distrugerea partiala a casei intr-un incendiu, s-a trezit cu amenintari de tip mafiot pentru a renunta la pretentiile banesti.

In plangerea penala depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis se cere tragerea la raspundere penala a grupului infractional din jurul firmei Alima Promising Cereal SRL, respectiv Lelcu Alexandru (foto, administratorul de fapt), Belu Mihai (asa-zisul director comercial), Pop Veronica (asociat), Lelcu Viorica (asociat si administrator de drept), care sunt acuzati de inselaciune, constituire de grup infractional organizat, amenintare, delapidare si evaziune fiscala.

“Toate tranzactiile cu cereale nu au fost inregistrate in contabilitatea societatii, banii obtinuti din vanzarea cerealelor livrate de mine, ca producator, fiind delapidati prin ridicare in numerar, astfel ca eu am ramas pagubit de aceasta retea de escroci, care s-au constituit intr-un grup orgnizat pentru a pacali micii producatori de cereale, platindu-le doar o parte din marfa livrata, iar dupa acest moment au refuzat sa mai raspunda la telefon, procedand la infiintarea altor societati comerciale, pentru a eluda plata taxelor catre bugetul de stat si pentru a scapa de plata catre producatori a cerealelor livrate”, se mentioneaza in plangerea fermierului Mihai Marcu, din Pesac.

In actele depuse la parchet se mentioneaza, pe zile si cantitati, cum, in perioada 21 – 27 septembrie 2018, s-a livrat catre teparii din Dumbravita nu mai putin de 203.480 kg de porumb, la pretul de 0,55 bani / kilogramul.

Din suma totala de 114.253 de lei, teparii au platit doar 57.000 de lei, ramanand un rest de plata de 57.253 de lei. Porumbul a fost livrat, prin mijloace proprii sau utilaje trimise de firma lui Lelcu, la Silozul Carpinis.

“L-am tot sunat si tot ma amagea ca trebuie sa ii intre si lui bani si dinastea. La un moment dat l-am sunat si am fost amenintat ca, daca il mai caut, o sa am probleme mari, sa nu il mai deranjez. Am avut probleme cu baiatul, l-am avut internat in spital, i-am scris, m-am umilit in fata lui, i-am trimis poze cu baiatul cu perfuzie si nu l-a interesat, mi-a luat foc casa si tot nu l-a interesat, i-am trimis poze si tot nimic. Ca, lasa, ca te ajut si au trecut 2 ani de atunci”, ne-a declarat Mihai Marcu.

Fermierul din Pesac ne-a dezvaluit ca in situatia sa mai multi agricultori din Timis, care sunt dusi cu vorba de escroci. Chiar un prieten de-al sau, mai ingaduitor cu banii, a primit un alt termen pentru achitarea cerealelor, la sfarsitul lunii august.

Tocmai din acest motiv, pentru a contura dimensiunea inselaciunii cu cereale produsa de grupul Lelcu, prin firma Alima Promising Cereal SRL Dumbravita, ii asteptam la redactie si pe alti pagubiti, cu contractele de livrare a marfurilor. O facem o parte din treaba anchetatorilor…

Desi am insistat sa aflam si opinia lui Alex Lelcu despre “tepele” trase paorilor banateni, carora le-a platit doar jumatate din cerealele achizitionate si vandute mai departe, deocamdata nu am reusit sa-l convingem sa ne raspunda la telefon. Sau, cine stie, si-a schimbat numarul pentru un nou “asalt” asupra recoltelor fermierilor…

Este posibil sa-i fi intrat in reflex sa nu raspunda la numere necunoscute, pentru a nu fi citat telefonic la parchetul condus de prim-procurorul Violeta Filip.

Pentru a face o paralela cu un alt stil de lucru in asemenea dosare, trebuie sa spunem ca, zilele trecute, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Alba Iulia au dispus retinerea unui afacerist din Baia Mare, care a inselat mai multi apicultori din Alba si Hunedoara. Mai exact, a cumparat aproape 30 de tone de miere, din care a platit doar jumatate, provocand un prejudiciu de peste 50.000 de euro. (G.I.)

 

 

 

Leave a Reply