KALIMERA. Nebunie totala la intrarea in Grecia! Turistii romani asteapta ore intregi sa treaca granita. VEZI ce spune MAE despre aceasta situatie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ii informeaza pe romanii care vor sa mearga in concediu in Grecia ca accesul rutier pe teritoriul acestei țari va fi permis, in perioada 1-15 iulie, doar prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas dintre Bulgaria si Grecia.


Masura vine in contextul introducerii obligativitații completarii acestui formular electronic, prin intermediul caruia sa poata fi asigurata evidența turistilor care intra pe teritoriul elen.

Ca urmare a acestei decizii luate de autoritatile elene, s-au format deja cozi kilometrice la intrarea in tara pe la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas.

Ziarul bulgar Standard mentiona, joi dimineața, ca s-a format o coada imensa la intrarea spre teritoriul elen, coloana de tiruri, autocare si autoturisme avand aproape 5 kilometri. In conditiile in care se apropie weekendul, autoritațile bulgare se așteapta ca, in urmatoarele zile, aglomerația sa devina și mai mare, scrie hotnews.ro.

Potrivit consultantului in turism Razvan Pascu, in acest moment, singura frontiera terestra deschisa oficial prin care turistii romani pot intra in Grecia este Promachonas (Grecia) – Kulata (Bulgaria).

Pentru motive speciale (sanatate, business, diplomati) pot fi folosite si alte granite. “Grecii au transmis ca nu vor permite accesul prin Macedonia de Nord. Prin Macedonia se va permite doar transportul de marfuri. Optati spre ruta prin Promachonas, indiferent ca veti calatori din zona de vest a Romaniei. Nu veti putea intra in Grecia daca traversati Macedonia, asta este ceea ce stim oficial”, spune Pascu.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a discutat, joi, la telefon cu omologul grec Nikos Dendias pentru a solutiona intarzierile inregistrate la punctul de frontiera dintre Bulgaria si Republica Elena (Kulata – Promachonas), odata cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetatenilor straini in Grecia, informeaza MAE, intr-un comunicat de presa. MAE a trimis un reprezentant al Consulatului General al Romaniei la Salonic se afla la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistenta cetatenilor romani.

„In contextul intarzierilor inregistrate la punctul de frontiera dintre Bulgaria si Republica Elena (Kulata – Promachonas), odata cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetatenilor straini in Republica Elena, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica cu omologul elen, Nikos Dendias, caruia i-a prezentat situatia cu care se confrunta cetatenii romani aflati in tranzit catre Grecia, facand apel la identificarea unor solutii pentru reducerea timpului de asteptare si evitarea aglomerarii autoturismelor in acest punct de frontiera si sugerand deschiderea si altor puncte de frontiera, avand in vedere demararea sezonului turistic. In context, a mentionat ponderea importanta a turistilor romani in Grecia si necesitatea asigurarii conditiilor optime pentru ca acestia sa poata ajunge in cele mai bune conditii la locul de petrecere a vacantei”, arata reprezentantii MAE, intr-un comunicat de presa remis, joi, news.ro.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, in cursul zilei de ieri, a fost emisa o atentionare de calatorie prin care cetatenii romani au fost informati asupra limitarii accesului pe cale rutiera in Grecia printr-un singur punct de frontiera, respectiv Kulata-Promachonas, precum si asupra faptului ca toate persoanele care intra pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriana, rutiera sau maritima) sunt obligate sa completeze, cu cel putin 48 de ore inainte de inceperea calatoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul caruia sa poata  fi asigurata evidenta electronica a celor care calatoresc in aceasta tara. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply