Asociatia TM2021 a ramas fara obiect! Consiliul Local Timisoara a votat proiectul care prevede infiintarea ”Centrului de Proiecte Culturale si Administrare a Mostenirii Capitalei Culturale Europene”

In sedinta Consiliului Local Timisoara, din aceasta dupa-amiaza, s-a dezbatut necesitatea infiintarii unei structuri a administratiei publice a orasului, cu personalitate juridica, similara Casei de Cultura a Municipiului, care sa gestioneze implementarea proiectului ”Timisoara – Capitala Culturala Europeana”.


Dupa ce primarul Nicolae Robu a explicat necesitatea unei astfel de structuri, pentru a salva acest titlu european acordat Timisoarei si Romaniei, consilierul local Adrian Orza a criticat faptul ca, in contextul in care se vorbeste despre nevoia de transparenta, primul pas al noii structuri este destul de neclar, intrucat nu s-au oferit foarte multe detalii despre cum va functiona viitoarea entitate juridica infiintata de Consiliul Local.

Sub pretextul ca este o chestiune urgenta, ca lumea va pleca in vacanta si, pana in toamna, nu va mai putea fi readus in fata consilierilor acest proiect, s-a trecut la vot. Astfel, cu 15 voturi pentru si o abtinere, Consiliul Local Timisoara a decis infiintarea ”Centrului de Proiecte Culturale si Administrare a Mostenirii Capitalei Culturale Europene”.

Pana cand noua structura va fi operationala, implementarea proiectelor culturale angajate prin dosarul de candidatura se va face prin Casa de Cultura a Municipiului. Primarul Nicolae Robu a lansat o invitatie catre actantii culturali sa depuna proiecte, cererile de finantare urmand sa fie primite in perioada 8-24 iulie 2020.

Tot in sedinta Consiliului Local de astazi s-a decis alocarea sumei de 3 milioane de lei din bugetul local, pentru finantarea nerambursabila a proiectelor culturale angajate prin dosarul de candidatura, o suma dubla fata de cea de anul trecut.

“Jurizarea cererilor de finantare va fi facuta de o comisie din care subsemnatul voi propune sa faca parte cele doua personalitati europene deja cu implicare la momentul curent in proiectul ”Timisoara –Capitala Culturala Europeana”, Ulrich Fuchs –director de program Marseille 2013 si Linz 2009 – si Martin Heller – director artistic Linz 2009 -, directorii institutiilor culturale emblematice ale orasului –Teatrul National, Opera Romana, Filarmonica Banatul, Teatrul German, Teatrul Maghiar sau reprezentanti desemnati de ei, 3 personalitati culturale locale si cate un reprezentant al Consiliului Local, Consiliului Judetean si Ministerului Culturii”, a anuntat primarul, zilele trecute, pe pagina sa de Facebook. (Mara Ion)

Leave a Reply