SOC. Cristian Careba, fostul director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, condamnat la 4 ani si sase luni de inchisoare! Discutabila sentinta de achitare a Tribunalului Timis, desfiintata de instanta de apel

Un fost director “portocaliu”, care a condus mai multe institutii deconcentrate din capitala Banatului, a fost trimis la inchisoare, astazi, de Curtea de Apel Timisoara, instanta care a pronuntat una dintre cele mai asteptate si curajoase hotarari penale din ultima vreme.


Magistratii care au judecat dosarul in care Cristian Careba, fostul director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, a fost achitat de prima instanta pentru infractiunile de efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane in forma continuata au admis apelul DNA Timisoara si au decis sa-l trimita dupa gratii pe inculpat.

Astfel, conform Hotararii  627/2020 din 06.07.2020, Cristian Careba a fost condamnat definitiv la 4 ani si sase luni de inchisoare, pedepasa care va fi executata in regim de detentie. De asemenea, instanta a dispus confiscarea in folosul statului a sumei de 589.386,76 lei si a mentinut sechestru asigurator asupra 1/2 din vila sa din Becicherecul Mic, judetul Timis. Fostul sef al CJAS nu va avea acces la functiile publice timp de 4 ani dupa executarea pedepsei principale.  

Potrivit rechizitorului, in perioada 2007 – 2014, inculpatul Careba Calin – Cristian, functionar public, a detinut succesiv functii de control si conducere printre altele si in cadrul Directiei de Sanatate Publica Timis, Casei de Asigurari de Sanatate Timis, Casei Nationale de Sanatate si Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea (Vest) Timis.

In aceasta perioada, in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, inculpatul a infiintat doua societati comerciale pe numele altor persoane, prin intermediul carora a efectuat un numar de 4.101 de operatiuni financiare ca acte de comert, in valoare totala de 9.991.946 de lei, incompatibile cu calitatea sa de functionar public si cu functiile publice detinute in cadrul institutiilor amintite mai sus.

Sa mai spunem ca, intr-un alt dosar in care Careba a fost trimis in judecata si achitat de Curtea de Apel Timisoara, a fost condamnat la inchisoare Diana Nicoara, sotia liberalului Flavius Nicoara, actualul director al DSVSA Timis.

Aceasta, in calitate de patroana a firmelor SC Selfmed și SC Selfmed Clinique, a fost acuzata ca a decontat servicii fictive prestate unor pacienti a caror date au fost obtinute din evidentele CJAS. In decembrie 2019, Diana Nicoara a fost condamnata la 4 ani de inchisoare si despagubirea CJAS Timis cu 753.765 lei. (G.I.)

Leave a Reply