CLASARE. Senatorul PNL acuzat ca a infectat mai multe persoane cu Covid-19, printre care si pe primarul Devei, a fost iertat de procurori

Dosarul penal in rem deschis de Parchetul General, dupa ce senatorul PNL Constanta, Vergil Chitac, a fost acuzat ca a participat la mai multe intalniri publice dupa ce a fost instiintat ca, la o reuniune NATO de la Bruxelles, a intrat in contact cu o persoana bolnava de coronavirus, a fost clasat.


Ordonanta de clasare este semnata de fostul adjunct al DNA, procurorul Marius Iacob. Anuntul a fost facut de parlamentar, pe pagina sa de Facebook.

Amintim ca, in urma infectarii cu COVID-19 a senatorului liberal, toti miniștrii Guvernului Orban, in frunte cu premierul, s-au autoizolat timp de 14 zile, dupa ce liberalii se intalnisera intr-o sedinta a conducerii partidului. Trei zile mai tarziu de la anuntul infectarii cu coronavirus a senatorului Chitac, in 16 martie, in Romania a fost instituita starea de urgenta.

Comunicatul oficial al Parchetului:

Procurorii Sectiei de urmarire penala și criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus clasarea cauzei cu privire la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), fapta presupus comisa de catre o persoana care are calitatea de senator in Parlamentul Romaniei.

In temeiul actelor și probelor administrate in timpul cercetarilor s-a stabilit ca senatorul nu a incalcat nicio norma privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anuntand autoritatile competente cand a manifestat simptome specifice noului coronavirus si supunandu-se tuturor procedurilor medicale stabilite de catre autoritatile medicale.

Avand in vedere studiile stiintifice invocate in actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezulta ca simptomele bolii se manifesta intr-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, este exclusa contaminarea senatorului in perioada in care s-a aflat la Bruxelles (17 – 19 februarie 2020), intrucat trecusera 19 zile de la revenirea in tara și pana la aparitia simptomelor bolii (09 martie 2020).

La data de 19 februarie 2020 nu exista nicio interdictie sau obligatie cu privire la persoanele revenite in Romania dintr-o tara membra a Uniunii Europene, in contextul existentei epidemiei generate de noul coronavirus.

Din ancheta epidemiologica efectuata de catre Directia de Sanatate Publica  rezulta ca nu poate fi stabilita sursa infectarii acestuia cu noul coronavirus.

Prin urmare nu poate fi retinuta niciuna dintre variantele normative incriminate de art.352 Cod penal (intentie pentru alin.1 și culpa pentru alin.2), intrucat acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care sa aiba ca urmare raspandirea bolii COVID-19.

Totodata, a fost dispusa clasarea cauzei cu privire la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), in ceea ce priveste o persoana care are calitatea de consilier parlamentar.

Cercetarile au stabilit  ca aceasta nu a incalcat nicio norma privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, iar fapta de a nu transmite de indata o informatie privitoare la o posibila contaminare nu are niciun fel de relevanta penala in economia cazului de fata.

In aceeași cauza penala, procurorii au dispus clasarea cu privire la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), fapta presupus comisa de catre angajatii Directiei de Sanatate Publica, in legatura cu transportul senatorului, a membrilor familiei și unui angajat al biroului senatorial la spital in ziua de 13 martie 2020, intrucat nu a fost incalcata nicio norma sau masura statuata in acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. Din investigatiile epidemiologice nu a rezultat ca transportul in conditiile precizate mai sus a avut ca urmare raspandirea bolii COVID-19. (V.E.)

Leave a Reply