DESCINDERI. Procurorii DIICOT au anihilat o filiera prin care peste 50 de soferi fara scoala si-au procurat permise auto de pe piata neagra. Pretul unui permis, 3.000 de euro

O ampla operatiune a fost declansata, miercuri dimineata, de procurorii DIICOT Ploiesti, in colaborare cu colegii din mai multe judete din tara, pentru anihilarea unei grupari de contrabandisti de permise auto false.


Ancheta in cauza a inceput in luna martie 2020, in Ploiesti, si a fost apoi extinsa in mai multe judete ale tarii si in municipiul Bucuresti.

Pentru instrumentarea dosarului, politistii si procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, precum si de suportul mai multor structuri teritoriale de combatere a criminalitatii organizate si al Directiei Operatiuni Speciale.

Din ancheta au rezultat indicii ca, incepand cu a doua jumatate a anului 2019 si pana in prezent, in judetele Dambovita si Ilfov si municipiul Bucuresti s-ar fi constituit un grup infractional organizat, compus initial din 9 membri (cetateni romani si straini), la care ulterior au aderat si alti cetateni romani. Grupul era profilat pe savasirea de infractiuni din sfera criminalitatii informatice, precum si infractiuni de fals si de coruptie.

Scopul grupului l-a reprezentat obtinerea de venituri ilicite prin inlesnirea obtinerii contra-cost si in mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai multi cetateni romani care nu posedau competentele necesare obtinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania.

Persoanele interesate de obtinerea unor permise de conducere puneau la dispozitia membrilor gruparii datele de identificare personale, o fotografie si un specimen de semnatura, care erau transmise in strainatate pentru intocmirea permiselor.

Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate in Romania, iar cetatenii romani care intrau in posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere straine cu permise de romanesti. Potrivit unor surse neconfirmate oficial, unele permise ar proveni chiar si din Congo.

Suma totala achitata de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentand diferite comisioane percepute de cetatenii romani si straini implicati. Lucrurile ar fi mers bine, daca cei care au obtinut deja permise romanesti, in schimbul falselor permise straine nu ar fi avut probleme in trafic, nu ar fi provocat diferite lucruri si nu ar fi incalcat legea rutiera.

Pana in prezent, au fost identificati peste 50 de cetateni romani care fie au obtinut permise romanesti, fie au depus documentele la autoritatile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre acestia fiind deja semnalati cu diferite incalcari ale normelor la regimul circulatiei rutiere.

Nu mai putin de 80 de persoane au ajuns, miercuri, la audieri, pentru a da explicatii, iar anchetatorii incearca sa afle cat de ampla este aceasta grupare si, mai ales, cate zeci, poate sute de indivizi au reusit sa-si cumpere astfel de permise, sa puna mana pe volan si, mai ales, sa puna in pericol circulatia publica, atata vreme cat in lipsa unor cursuri clare nu au neaparat deprinderile necesare sau poate chiar nu cunosc legislatia rutiera.

Politistii BCCO Ploiesti si procurorii DIICOT Ploiesti continua cercetarile  sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, luare de mita, dare de mita.

La actiune au participat politisti din cadrul B.C.C.O. Bucuresti, B.C.C.O. Pitesti, B.C.C.O. Brasov, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanta, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O Teleorman, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Botosani, iar suportul de specialitate fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale si Unitatea Teritoriale de Analiza a Informatiilor Ploiesti. (V.E.)

Leave a Reply