VIDEO. Proteste violente la Belgrad impotriva noilor restrictiilor Covid-19. Mii de protestatari cer renuntarea la instituirea carantinei de weekend

Mii de cetateni sarbi au iesit in strada, si miercuri seara, protestand impotriva guvernului si a partidului aflat la putere impotriva instituirii carantinei totale, acuzand proasta gestionare a crizei noului coronavirus.


Pentru a doua zi, locuitorii cabitalei Serbiei, Belgrad, au protestat, nemultumiti de cresterea numarului de imbolnaviri de Covid-19, pe fondul masurilor de relaxare adoptate de actualul guvern, dar si pentru ca televiziunea publica RTS nu informeaza obiectiv despre situatia din tara.

Manifestantii acuza puterea ca a ridicat mult prea repede restrictiile, iar acest lucru a facut ca numarul de infectari sa creasca si de sapte ori, in ultimele doua luni.

Protestele din capitala Serbiei au izbucnit, marti, dupa ce oamenii au aflat ca Guvernul intentioneaza sa reintroduca starea de urgenta in acest weekend, cu carantinare totala in zilele de sambata si duminica, dupa ce spitalele au fost invadate de pacienti cu Covid-19.

Mii de protestatari s-au strans, marti si miercuri, in jurul Parlamentului, intrand in conflict cu politia si provocand incidente violente. In cele din urma au fost respinsi dupa ce autoritatile au folosit gaze lacrimogene.

In replica la revolta si la acuzatiile care ii sunt aduse din strada, presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat interventia agentiilor straine de spionaj. El a precizat, insa ca urmeaza sa fie luate alte masuri de protectie sanitara, renuntandu-se la decretarea starii de urgenta in Belgrad si la instituirea carantinei totale in weekend.

“Protestul a fost foarte bine planificat. O parte din aparatul nostru de securitate nu si-a facut treaba pentru ca ulterior am descoperit implicarea unor alte forte, nu doar infractionale, ci si din afara tarii, ma refer la servicii de informatii straine.

Dar acestea sunt chestiuni care tin de problemele noastre interne si de care, va asigur, propriile noastre servicii de informatii se vor ocupa mult mai serios decat au facut-o pana ieri”, a declarat Aleksandar Vucic.

In prezent, numarul imbolnavirilor a crescut in Serbia, de la 50 de cazuri pe zi, in urma cu o luna, la  peste 350. Miercuri, Serbia a inregistrat 357 de noi cazuri de COVID-19, ajungand la un total de  17.076, dintre care 341 de decese.

Criticii presedintelui Vucic sustin ca noua explozie a epidemiei are drept cauza decizia acestuia de a permite disputarea meciurilor de fotbal cu public, a activitatilor religioase, a petrecerilor si a adunarilor publice. Ei il acuza pe presedinte ca a luat toate aceste masuri de relaxare cautand sa-si atraga simpatia oamenilor inainte de alegerile parlamentare din 21 iunie.

Astfel, in luna mai, autoritatile sarbe au relaxat foarte mult regulile adoptate pentru combaterea noului coronavirus, poate cele mai stricte din Europa, spunand ca au situatia sub control. Aproape nimeni nu a mai purtat masti, meciuri de fotbal si celebrul turneu de tenis organizat de liderul clasamentului ATP, Novak Djoković, s-au desfasurat cu spectatori. Toate acestea, sustin opozantii deoarece guvernul a dorit sa arate ca situatia s-a normalizat inainte de alegerile parlamentare.

Pe de alta parte, exista informatii potrivit carora, guvernul sarb ar fi ascuns situatia reala a imbolnavirilor, pentru a organiza in liniste alegerile parlamentare din 21 iunie, iar numarul de decese provocate de Covid-19 ar fi fost de doua ori mai multe decat cele declarate oficial. (G.G.)

Leave a Reply