VIDEO. Filiera vestica a cannabisului, care era aprovizionata de la Timisoara, destructurata de procurorii DIICOT. 38 de traficanti si consumatori, saltati de mascati si dusi la audieri

La data de 09.07.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Caras-Severin impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul SCCO Caras – Severin au efectuat un numar de 29 de perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Resita.


Operatiunea s-a desfasurat intr-o cauza vizand destructurarea a trei grupari infractionale organizate specializate in savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc, efectuarea de operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile legii si punerea la dispozitie, cu stiinta, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri de risc.

In cauza s-a retinut faptul ca, in cursul anului 2019, pe raza municipiului Resita si a localitatilor limitrofe, s-au conturat si au inceput sa actioneze trei grupuri infractionale organizate, pe linia distribuirii de droguri de risc si substante susceptibile a avea efecte psihoactive.

Doua dintre aceste grupari au fost implicate in distribuirea de droguri de risc, iar cea de-a treia grupare infractionala s-a specializat in efectuarea de operatiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, intre cele trei grupari existand interactiuni si elemente comune, in special pe palierul de distributie stradala.

Pe parcursul cercetarilor, s-a stabilit ca una dintre gruparile specializate in traficul de droguri de risc era coordonata de catre doua persoane, ambele de pe raza municipiului Resita. Acestea au constituit grupul infractional prin atragerea unui numar de alte sase persoane, care aveau preocupari pe linia distribuirii de droguri de risc.

O a doua grupare infractionala era coordonata de o alta persoane stabilita tot pe raza municipiului Resita. Acesta a creat grupul infractional prin atragerea a trei persoane implicate in trafic de droguri de risc, coordonatorul gruparii fiind cercetat si in trecut pentru astfel de preocupari.

Al treilea grup infractional organizat s-a constituit relativ recent, fiind format din numitii din trei persoane, doua dintre ele ocupandu-se cu aprovizionarea, prelucrarea si distributia stradala de substante susceptibile e a avea efecte psihoactive.

Toate cele trei grupari infractionale erau structurate pe un palier de aprovizionare si un palier de distributie stradala. Aprovizionarea cu droguri de risc, respectiv cannabis, se facea in special de la dealeri de pe raza municipiului Timisoara.

Dupa ce se procura cannabisul, acesta era portionat si oferit spre vanzare in diverse ambalaje (tipla, staniol) la doze de 0,2 – 1 gram de catre palierul de distributie stradala.

In ceea ce priveste activitatea gruparii specializate in operatiuni cu substante susceptibile a avea efecte psihoactive, se realiza mai intai aprovizionarea cu substanta activa necesara producerii substantelor psihoactive, de la persoane de pe raza municipiului Craiova.

Dupa ce procurau substanta activa, liderii gruparii o prelucrau, prin amestecarea cu diversi solventi, cum ar fi acetona si alte substante toxice si impregnarea pe fragmente vegetale, de regula provenite din plicurile de ceai.

Substantele susceptibile a avea efecte psihoactive erau vandute apoi in randul tinerilor de pe raza municipiului Resita, la preturi cuprinse intre 30-60 lei/doza, in functie de cantitatea dorita, in diverse ambalaje (tipla, staniol) la doze de 0,2 – 1 gram.

In urma perchezitiilor au fost gasite si ridicate diferite cantitati de droguri de mare risc, de risc si substante halucinogene, bani si obiecte folosite la cantarirea si prelucrarea substantelor.

La sediul IPJ Caras – Severin urmeaza sa fie aduse, in vederea audierii, un numar de 38 de persoane.

Actiunea a beneficiat de sprijinul lucratorilor de politie din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Caras-Severin, al ofiterilor de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara si Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Arad si Mehedinti, al luptatorilor din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale Caras-Severin, precum si al jandarmilor din cadrul Inspectoratul Judetean de Jandarmi Caras-Severin si Gruparii Mobile de Jandarmi Timisoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale si sprijinul tehnic de catre Biroul de Analiza a Informatiilor Caras-Severin. (V.E.)

 

Leave a Reply