Politistii vor fi dotati cu bodycamere! IGPR a cumparat 12.000 de camere de ultima generatie, iar primele vor fi livrate la sfarsitul lunii august

Politistii vor putea dovedi mai usor comportamentul agresiv al participantilor la trafic si vor fi feriti de ispita de a lua mita, din august 2020, in conditiile in care vor fi dotati cu camere video portabile de ultima generatie, folosite deja cu succes in marile capitale europene.


Imaginile de la interventii vor fi folosite ca probe in anchete si pot fi de ajutor si atunci cand un cetatean e abuzat de fortele de ordine.

Camerele video, care vor fi atasate pe uniforma agentilor, vor putea fi observate foarte usor pentru ca vor avea marimea unui telefon mobil.

A fost semnat deja un acord cadru pentru 12.000 de bucati, iar primele dispozitive ar urma sa ajunga la finalul lunii august.

Sunt camere de ultima generatie facute special pentru fortele de ordine. Pot inregistra pana la 12 ore la standarde inalte. Au capacitatea de a filma cadre largi si de a inregistra inainte de a fi pornite tocmai pentru a nu pierde momente cheie din interventia politistilor.

”Bodycamerele vor intra in dotarea politistilor din teren, in uniforma. Vorbim de cei de la ordine publica, transporturi sau rutiera, pentru ca ei sunt primii care intra in contact cu cetateanul”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtator de cuvant IGPR, pentru Digi24.

Exact acelasi tip de echipament este folosit deja cu succes de Politia Metropolitana din Londra.

Scopul acestor dispozitive este sa filmeze orice interventie pentru a preveni mita sau eventuale agresiuni, deoarece nu intodeauna interventiile au loc in zone in care se afla camere de supraveghere.

”Ce e important de retinut. Imaginile vor fi folosite doar in cazurile unor anchete penale. Fie ca vorbim despre o sesizare de abuz in serviciu venit din partea cetatenilor sau un caz de ultraj. Prin folosirea lor se va respecta protectia datelor cu caracter personal”, a mai declarat reprezentantul IGPR.

Valoarea contractului pentru cele 12.000 de camere de ultima generatie se ridica la peste 15 milioane de lei, iar primele 6.000 vor ajunge in dotarea politistilor in aceasta vara. (V.E.)

Leave a Reply