Prima localitate din Romania care intra in carantina, dupa intrarea in vigoare a legii care permite masura izolarii. Aproape 1% din populatie, infectata cu Covid-19. UPDATE O a doua localitate plasata in carantina

Secretarul de stat Raed Arafat, seful departamentului pentru situatii de urgenta, a semnat primul ordin pentru instituirea carantinei, pentru o perioada de 14 zile, a unei localitati care a devenit focar de Covid-19.


Este vorba despre satul Cartojani din comuna Roata de Jos, judetul Giurgiu, care intra in carantina incepand de miercuri, 22 iulie, de la ora 17. In sat sunt 32 de cazuri de coronavirus la o populatie de 3700 de oameni.

Aceasta este prima localitate carantinata dupa intrarea in vigoare a noii legi a carantinei si izolarii, care permite aceasta masura restrictiva.

Potrivit ordinului, in localitate va fi permisa intrarea/iesirea persoanelor care nu locuiesc in sat doar pentru activitati economice sau in domeniul ordinii publice, pentru situatiile de urgenta, pentru asistenta sanitara, protectie sociala.

Localnicii vor putea sa se deplaseze in afara satului pentru activitatile agricole. (G.G.)

UPDATE! In urma analizei de risc, astazi, 22 iulie 2020, a fost derulată procedura legala de carantinare zonala pentru o a doua localitate din Romania. Este vorba despre localitatea Gornet, comuna Gornet, judetul Prahova. Ordinul sefului DSU, Raed Arafat, privind instituirea carantinei zonale in aceasta localitate prevede ca masura intra in vigoare, miercuri seara, la ora 22, pentru o perioada de 14 zile. Motivul instituirii carantinei: in comuna Gornet exista un trend crescator al cazurilor, in conditiile in care, in ultimele 14 zile, respectiv in perioada 08-20.07.2020, au fost inregistrate 15 cazuri noi, astefl ca rata de infectare depaseste nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori.

 

Leave a Reply