Europarlamentarul Vasile Blaga va fi rejudecat in dosarul spagii de 700.000 de euro. In prima instanta, Tribunalul Bucuresti l-a achitat si i-a ridicat sechestrul asigurator de pe avere

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis, astazi, apelul DNA in dosarul de mare coruptie al europarlamentarului Vasile Blaga – in care “Buldogul” a fost denuntat de Gheorghe Stefan, fostul primar din Piatra Neamt – si au desfiintat sentinta Tribunalului Bucuresti, care-l achitase pe fostul demnitar, urmand ca dosarul sa fie rejudecat de aceeasi instanta.


In acest dosar instrumentat de DNA Ploiesti, fostul parlamentar, ministru si secretar general al PDL a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca a primit o mita de 700.000 de euro de la o societate comerciala, pentru ca aceasta sa obtina contracte de la doua companii nationale. O parte a banilor i-ar fi primit intermediul fostului primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

“Admite apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr. 2198/30.10.2017, pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, in dosarul nr. 1240/3/2017. Desfiinteaza in integralitate sentinta apelata si trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare din apel raman in sarcina statului”, se mentioneaza in decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti.

In 30 octombrie 2017, Tribunalul Bucuresti a decis achitarea lui Vasile Blaga si ridicarea sechestrului pus pe averea acestuia. Decizia instantei nu a fost definitiva, iar DNA a facut apel.

La ultimul termen al procesului Vasile Blaga sustinea ca este nevinovat si a solicitat sa fie achitat. “Toti martorii au declarat in instanta ca nu ma cunosc. Hahaianu a declarat ca nu ma cunoaste si ca nu am intervenit pentru numirea lui. Cum puteam face trafic de influenta pentru cineva pe care nu il cunosc? Au spus ca mi-au dat bani in sediul din Modrogan, nr. 22, cand eu nu am avut niciodata birou acolo. Sa nu stii cand ai dat bani, unde i-ai dat si sa minti cu nerusinare. Sunt complet nevinovat”, a spus Blaga, in ultimul cuvant in fata instantei.

Vasile Blaga a fost trimis in judecata in 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiesti, fiind acuzat ca a primit 700.000 de euro de la o societate comerciala in schimbul exercitarii influentei, astfel incat respectiva firma sa obtina contracte cu doua companii nationale.

“In perioada 2011 – 2012, in calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri, de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno, suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut consecutiv functii de conducere la doua companii nationale, astfel incat firma reprezentata de Berdila Horatiu Bruno sa obtina contracte la cele doua companii nationale”, afirma procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan si 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca o serie de firme care aveau comportament de tip fantoma erau folosite de Gheorghe Stefan si Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii nationale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009 in cadrul PDL a existat o intelegere intre secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Gheorghe Stefan, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

“Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa ‘cotizeze’ pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte. In acest sens, Stefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana.

Respectiva persoana (…) a fost dispusa sa contribuie – indirect – la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica spre diverse societati indicate. (…) Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma lui Berdila Horatiu Bruno, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procent prestabilit din valoarea contractelor“, arata DNA. (G.I.)

Leave a Reply