Fosta fabrica de palarii din Timisoara, demolata in ritm infernal de o firma din Cluj! VEZI de ce spun specialistii ca noul proiect imobiliar de 45 milioane de euro ar putea sa fie ridicat pe un sol contaminat

Fosta fabrica de palarii Paltim, din Timisoara, devine, pe zi ce trece, un morman de moloz si fiare. Oamenii firmei clujene SMZ Impex SRL, apropiata primariei conduse de Emil Boc, lucreaza de dimineata pana seara pentru a elibera, cat mai urgent, cei 15.430 mp de cladirile dezafectate ale fostei fabrici din centrul Timisoarei.


Intr-o petitie primita la redactie, locuitorii din zona reclama modul aproape primitiv in care se face demolarea Paltim, cu program de lucru zi/lumina, mult praf, zgomot, vibratii prea mari de la picamere, cu muncitori care nu respecta nici cele mai elementare norme de protectia muncii, dupa cum se poate vedea si in fotografiile care insotesc petitia, chiar daca santierul se afla la cateva sute de metri de ITM Timis.

“Se poate vedea muncitorul necalificat de sub bratul excavatorului, fara echipament de protectie. Legislatia interzice muncitorilor sa stea in raza de rotatie a excavatorului. Nu se uda, nu se sorteaza materialele”, se mentioneaza in adresa trimisa la Impact Press.

Mai mult, se reclama faptul ca, desi inspectorii Garzii de Mediu au fost in control, sesizati asupra zgomotului infernal si a norilor de praf care insotesc operatiunea distrugatorilor de la SMZ Impex SRL, acestia nu au aplicat nicio sanctiune, considerand ca nivelul decibelilor si cantitatea particulelor de praf din atmosfera sunt in limite acceptabile.

“Am atras atentia asupra faptului ca, in perimetrul fostei fabrici Paltim, se afla trei puturi cu materiale toxice, rezultate din procesul de productie al palariilor, in conditiile in care, ca materie prima, se folosea lana si par de la animale, care erau prelucrate chimic. Aceste puturi nu numai ca nu au fost dezafectate, asa cum prevad normele in vigoare, dar este foarte posibil sa fi fost acoperite cu pamant.

Conform unor informatii de pe santier, cei de la SMZ Impex nu au folosit niciun utilaj special pentru transportul materialelor toxice, periculoase, din cele trei puturi si, de asemenea, nu au avut contract de neutralizare cu vreuna din firmele autorizate sa desfasoare astfel de activitati.

In cazul in care problema puturilor va ramane ingropata, este posibil ca noile constructii sa fie ridicate pe un sol infiltrat cu materiale toxice”, este opinia unui specialist, mentionata in petitia primita la redactie.

In cazul in care aceste informatii sunt veridice, dezvoltatorul imobiliar Speedwell, fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere si Didier Balcaen, are o mare problema, in conditiile in care pe locul fostei fabrici de palarii va fi construit un complex mixt cu apartamente si birouri evaluat la 45 milioane de euro.

“Speram sa obtinem autorizatia de construire la mijlocul anului viitor, astfel incat peste un an sa incepem lucrarile. Finalizarea proiectului este prevazuta pentru finalul anului 2021. Extinderea pe piata din Timisoara depinde de terenul potrivit care se iveste si de conditiile corecte, dar o luam pas cu pas. Nu cumparam doar de dragul de a cumpara. Trebuie sa fie un amplasament central“, declara, la sfarsitul anului trecut, dupa ce s-au finalizat toate detaliile tranzactiei, Didier Balcaen, unul dintre proprietarii Speedwell, explicand de ce atata graba in demolarea Paltim Timisoara.

Paradoxal, aceasta demolare a fost promovata chiar de catre Asociatia Salvati Patrimoniul Timisoarei, desi aceasta asociatie se lupta, de obicei, cum ii spune si numele, pentru salvarea cladirilor de patrimoniu din capitala Banatului.

”Urmeaza ca Fabrica de Palarii sa se demoleze. Chiar daca acolo e o zona protejata, speram sa dea bine, sa fie de folos Timisoarei si timisorenilor. E pacat ca nu se tine cont de patrimoniul industrial istoric al Timisoarei. In locul Fabricii de Palarii va fi o noua zona, cu functiuni mixta, vor fi locuinte, spatii office, o banca, mai multe spatii comerciale”, a declarat Ilie Sarbu, fondatorul si presedintele Asociatiei Salvati Patrimoniul Timisoarei.

Un atelier de palarii detinut, in 1892, de Filip Lenstein, la Timisoara, a fost nucleul fabricii de mai tarziu, pentru care proprietarul de atunci a adus investitori austrieci, fondand prima societate pe actiuni in domeniu din Europa Centrala.

In 1900, fabrica de la Timisoara s-a transformat in prima societate pe actiuni in domeniu din Europa Centrala. La inceputul secolului 20, aici se produceau, zilnic, peste 750 de palarii de lana si par de iepure, iar in timpul Primului Razboi Mondial se produceau palarii si cizme pentru armata austro-ungara. Palariile produse la Timisoara erau vandute in Europa Occidentala, SUA si America Latina.

In 1948, societatea a intrat in proprietatea statului, iar aici au inceput sa se produca, exclusiv pentru piata romaneasca, berete civile, militare si diverse modele de palarii.

Proprietatea socialista asupra fabricii s-a incheiat in 1990, cand a inceput procesul de privatizare prin MEBO si fabrica a fost preluata de sindicat. In 2006, o parte din actiunile acesteia sunt preluate de o firma din Bucuresti. Paltim si-a mutat sediul social in Bucuresti, avea un capital de 2.033.438,34 euro, integral varsat, si ca actionar principal firma TRITTICO Holdings Ltd., o societate inregistrata in Cipru, la Nicosia. La sfarsitul anului 2019, noul proprietar al Paltim a devenit dezvoltatorul imobiliar Speedwell. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply