Avocat Roxana Iliescu, candidat la Consiliul Local Timisoara din partea Pro Romania Timis: ”Administratie moderna: PRO Metropola Timisoara!” (P)

Timisoara este cel mai mare agent economic al judetului! Acest pol economic atrage populatia de pe o anumita raza geografica, intr-un mod natural si nu administrativ.


Studiile de trafic, de miscare a populatiei sunt elemente minimale care certifica existenta zonei metropolitane, fara a avea insa, la acest moment, constituita Asociatia Zonei Metropolitane Timisoara, conform legii.

Fata de aceasta componenta, crearea unei influente benefice, atat pentru timisoreni cat si pentru zonele care “hranesc” aria metropolitana, se poate realiza plecand doar de la observarea realitatii.

Este adevarat faptul ca orgoliul unor primari din zona periurbana a Timisoarei infraneaza realizarea proiectului Zonei Metropolitane, insa eu cred ca inclusiv lipsa de viziune si cunoastere a actualei administratii din Timisoara, a contribuit la nerealizarea acestui proiect”, este de parere avocat Roxana Iliescu, candidat Pro Romania pentru functia de consilier local.

Avantajele reale date de dezvoltarea unitara si integrata a intregii comunitati aflate atat in Timisoara cat si in afara granitelor cetati , merita toata atentia. O astfel de dezvoltare, intr-un cadru constituit juridic, stimuleaza aparitia si dezvoltarea de noi agenti economici, atat in cetate cat si in arealul zonei metropolitane, situatie care va genera, in mod direct, cresterea bugetelor locale.

Mai mult decat atat, constituirea cadrului juridic al Zonei Metropolitane ar facilita atragerea de bani europeni pentru proiecte majore.

“Majoritatea liderilor locali inteleg prin zona metropolitana o subordonare administrativa fata de polul Timisoara. Daca edilii ar fi mai deschisi si ar avea viziune, ar accepta dialogul real cu polul economic existent in Timisoara, un mediu puternic si absolut de necontestat.

Asadar, Zona Metropolitana nu inseamna, asa cum majoritatea edililor considera, doar sistem integrat de transport public in comun. Zona Metropolitana inseamna, in primul rand,  infrastructura comuna de la sistemele de utilitati si pana la administrarea deseurilor. Inseamna, de asemenea, cresterea calitatii vietii atat pentru timisoreni cat si pentru timisenii din localitatile metropolitane, intrucat crearea, in termeni legislativi a Zonei Metropolitane, are consecinte in toate componentele vietii.

Cu titlu exemplificativ, una dintre consecintele naturale este migrarea multor activitati economice din cetate in localitatile metropolitane. Asta se traduce in cresterea bugetelor locale pentru localitatiile respective, micsorarea numarului de persoane care fac naveta, diminuarea poluarii rezultate din transport si a timpului petrecut in trafic etc.

De asemenea, toti am putea beneficia de avantajele existentei unitatilor de invatamant existente in Timisoara, fara a fi obligati sa facem diferite artificii pentru a ne inscrie copiii la gradinitele sau scolile la care dorim.

Pentru toate aceste motive si nu numai, atat candidatul Pro Romania la functia de primar al municipiului Timisoara, dr. Marius Craina, cat si echipa noastra de consilieri locali, cred cu tarie ca administratiile publice locale vor trebui sa nu ramana debransate de la viata sociala si economica a Zonei Metropolitane, ci sa se implice activ in integrarea coerenta a dezvoltarilor urbanistice metropolitane”, mai spune Roxana Iliescu. (I.P.)

Leave a Reply