Ajutoare de stat pentru alte 5 aeroporturi din tara, dupa modelul “brevetat” de Aeroportul International “Traian Vuia” din Timisoara

Dupa ce, in urma cu doua saptamani, Comisia Europeana a anuntat ca Aeroportul International “Traian Vuia” din Timisoara va beneficia de o subventie de aproximativ 4,8 milioane de lei, ajutor de stat care sa compenseze o parte din pagubele suferite de aeroport ca urmare a pandemiei de coronavirus, Guvernul Romaniei a decis ca alte cinci aeroporturi din tara sa beneficieze primeasca bani.


Astfel, in sedinta de miercuri, 19 august, s-a aprobat un Memorandum pentru acordarea unor ajutoare de stat aeroporturilor regionale cu un trafic situat intre 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, aflate in subordinea unor judete, pentru pierderile inregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19 si cauzate direct de aceasta pandemie, in perioada martie-iunie 2020.

Este vorba despre 5 aeroporturi organizate ca regii autonome (Aeroportul International ”Avram Iancu” Cluj, Aeroportul International Iasi, Aeroportul International Sibiu, Aeroportul International Craiova, Aeroportul International ”George Enescu” Bacau), valoarea totala estimata a ajutorului de stat care va fi acordat fiind de 22,284 de milioane de lei.

Finantarea schemei de ajutor se va realiza sub forma de subventie/grant, numai in conditiile notificarii si autorizarii de catre Comisia Europeana, iar mecanismul de finantare va fi stabilit prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

Furnizorul ajutorului de stat este Ministerul Finantelor Publice, iar administratorul schemei este Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei. (G.G.)

Leave a Reply