Fara PENALI in scoli! De astazi a intrat in vigoare legea care exclude din invatamant profesorii care au comis infractiuni

Profesorii nu vor mai putea ocupa functii didactice, de conducere, de indrumare, de control sau chiar si de cercetare, pana la intervenirea reabilitarii, amnistiei sau a gratierii, in situatia condamnarii acestora pentru anumite infractiuni intentionate.


Legea ”fara penali in scoli” a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis si se aplica incepand din data de 23 august 2020.

Legea nr. 184/2020 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a aparut in Monitorul Oficial nr. 762 (din 20 august) stabileste ca profesorii care – de la momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 184/2020 – vor fi condamnati penal pentru anumite infractiuni nu vor mai putea sa ocupe o functie didactica, pana la momentul:

-intervenirii reabilitarii (mecanismul prin care drepturile interzise sau alte limitari dispar, dupa o anumita perioada de timp de la momentul executarii pedepsei aplicate);

  • amnistiei

  • gratierii.

Condamnarea trebuie sa indeplinesca trei conditii, pentru ca interdictia sa se aplice:

  • profesorul sa fie condamnat pentru o infractiune contra persoanei (cum sunt, de exemplu, lovirile, vatamarile corporale, lipsirile de libertate in mod ilegal sau amenintarea);
  • acea infractiune sa fie intentionata (de exemplu, vatamarile corporale din culpa, desi infractiuni contra persoanei, nu vor atrage interdictia de mai sus);
  • infractiunea sa fie comisa in imprejurari legate de exercitarea profesiei (o lovire a unui elev ar fi un exemplu de infractiune ce indeplineste aceasta din urma conditie, in timp ce o lovire a unei persoane, intr-un bar, in afara orelor de serviciu si care nu are legatura cu relatiile profesionale ale profesorului, nu s-ar incadra).

Concret, profesorilor le va fi interzisa ocuparea functiilor din sistemul de invatamant (didactice, auxiliare, de conducere, de indrumare, de control sau chiar si de cercetare), pana la momentul intervenirii reabilitarii, amnistiei sau a gratierii, daca vor fi indeplinite conditiile de mai sus.

Legea ”Fara penali in scoli”- Expunere de motive AICI

Cand a fost inregistrat in Parlament proiectul de lege, se dorea ca aceasta interdictie sa se aplice doar pentru pedepse privative de libertate (insa chiar si pentru situatiile in care s-ar fi dispus suspendarea executarii pedepsei).

In documentul final interdictia se aplica si in cazul unor condamnari penale la plata unei amenzi, deci nu mai este obligatoriu ca procesul penal sa se finalizeze cu o solutie de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate.

Legea ”Fara penali in scoli” – Document

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. La articolul 234, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Nu pot ocupa functiile prevazute la alin. (1) persoanele condamnate penal definitiv pentru infractiuni contra persoanei savarsite cu intentie in imprejurari legate de exercitarea profesiei, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.

  1. Dupa articolul 293se introduce un nou articol, articolul 293^1, cu urmatorul cuprins:

Articolul 293^1Nu pot ocupa o functie didactica persoanele condamnate penal definitiv pentru infractiuni contra persoanei savarsite cu intentie in imprejurari legate de exercitarea profesiei, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
PRESEDINTELE SENATULUI,

Initiativa legislativa a apartinut unui deputat USR- Cristina Irusniti

”De astazi, persoanele condamnate penal nu mai pot fi cadre didactice. Proiectul USR, al carui initiator sunt, a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis a transmis deputatul USR care a inititiat legea pe siteul Camerei Deputatilor

Siguranta copiilor trebuie sa devina o prioritate in Romania, iar legislatia nationala trebuie armonizata cu legislatia europeana.

Legea initiata in Parlament raspunde nevoilor de siguranta nerespectate de statul roman care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor.

Legea USR prevede ca nu pot ocupa o functie didactica persoanele condamnate penal definitiv pentru infractiuni contra persoanei savarsite cu intentie in imprejurari legate de exercitarea profesiei.

Proiectul initial de lege a fost amendat, din pacate, de catre parlamentarii PSD in sensul restrangerii condamnarilor penale care fac imposibila angajarea in scoli si universitati la infractiuni impotriva persoanei, savarsite cu intentie, in exercitiul profesiunii.

Coruptia, de pilda, nu face parte din ele. Nici plagiatul.

Vom reveni asupra legii cand vom avea majoritatea parlamentara! USR este de parere ca legea adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Klaus Iohannis este un pas important in crearea cadrului legal prin care siguranta fizica si psiho-emotionala a copiilor sa fie protejata.

Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor si tergiversari in justitie.

Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Sant, care de ani de zile agreseaza copii, fara ca justitia sa aiba o decizie si o pozitie ferma in privinta accesului sau la activitatile didactice.

In momentul de fata, respectivul profesor are inca doua dosare penale de purtare abuziva asupra copiilor, dar si o distrugere de documente oficiale.”- se arata in comunicatul postat pe siteul Camerei Deputatilor. (E.T.)

Leave a Reply