O noua facilitate implementata de ANAF in Spatiul Privat Virtual: Plata in numele altei persoane decat titularul contului (P)

Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au dezvoltat si implementat noi facilitati ale serviciului Spatiul Privat Virtual: se acorda titularului contului SPV posibilitatea de a plati, in numele oricarei alte persoane fizice, impozite sau contributii evidentiate in Declaratia unica.


In noul meniu disponibil in serviciul SPV, pentru accesarea acestei facilitati, se selecteaza optiunea Plata obligatii fiscale PF si apoi In numele altei persoane, se opteaza pentru plata obligatiilor fiscale declarate prin declaratia unica (impozit pe venit, contributii de asigurari sociale de sanatate/ contributii de asigurari sociale). Apoi se completeaza codul numeric personal/ numarul de identificare fiscala al persoanei pentru care se face plata, precum si suma care se doreste a fi achitata, dupa care plata poate fi efectuata.

Aceasta facilitate este disponibila numai in serviciul SPV, momentan nefiind posibila o astfel de plata prin intermediul site-ului ghiseul.ro.

Totodata, tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera doua noi rapoarte:
1. Istoric declaratii = Declaratii depuse de persoana fizica in forma electronica (pana acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice)2. C168 = Duplicat Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune.

In perioada urmatoare, MFP si ANAF  au in vedere  implementarea platii prin SPV si interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligatii fiscale pentru persoanele juridice.

Reamintim ca interconectarea dintre serviciul SPV si ghiseul.ro a fost implementata in luna iunie a.c., contribuabilii persoane fizice avand posibilitatea de a achita direct cu cardul bancar, in nume propriu, peste 30 impozite si contributii, prevazute in anexa O.M.F.P. 1376/2016. Cele mai frecvente plati au vizat impozitul pe venit, contributii, accize colectate si plata unor penalitati.

Lista creante fiscale care pot fi platite prin SPV de catre persoanele fizice
21 august 2020
Penalitati de nedeclarare
Impozit pe veniturile din activitati independente
Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor
Impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor
Impozit pe veniturile din investitii sub forma de dividende din strainatate
Impozit pe veniturile din investitii sub forma de dobanzi din strainatate
Impozit pe veniturile din pensii din strainatate
Impozit pe veniturile din premii
Impozit pe veniturile din investitii sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate
Impozit pe venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala
Impozit pe veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
Regularizari
Accize incasate din vanzarea de alcool etilic
Accize incasate din vanzarea de tigarete
Contributia individuala de asigurari sociale retinuta de la asigurati
Contributia de asigurari sociale datorata de angajator
Contributia de asigurari sociale datorata de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice
Contributia de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si din activitati economice
Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator
Contributia de asigurari sociale de sanatate retinuta de angajator de la asiguratii angajati (salariati)
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator
Contributia pentru concedii si indemnizatii de la persoanele fizice care au calitatea de angajator
Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri din: activitati independente, activitati economice si din drepturi de proprietate intelectuala
Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri, prevazute la art. 180 din Codul fiscal
Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri din:  cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si castiguri din jocuri
Regularizari
Contributia individuala de asigurari pentru somaj retinuta de la asigurati
Contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator
Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate
Amenzi judiciare
Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de Directia Generala Antifrauda Fiscala
Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate
Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate
Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice
Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice
Impozit pe venit aferent declaratiei unice
Penalitati datorate in cazul esalonarii la plata

Spatiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice sau entitatilor fara personalitate juridica. SPV permite obtinerea informatiilor privind situatia fiscala, depunerea electronica a declaratiilor fiscale, plata obligatiilor fiscale pentru persoanele fizice, primirea electronica a documentelor si a actelor administrativ fiscale.

Documentele comunicate prin Spatiul Privat Virtual au aceeasi putere juridica, asemenea celor comunicate prin posta sau la ghiseu.

Accesarea serviciului “Spatiul privat virtual” se realizeaza din pagina principala a site-ului ANAF www.anaf.ro, sectiunea ”Servicii Online – Serviciul inregistrare/inrolare persoane fizice si juridice Spatiul Privat Virtual”. (I.P.)
Leave a Reply