SPAGA zilnica! Seful Politiei Eforie, suspendat din functie si plasat sub control judiciar, dupa ce a fost prins ca incasa “taxa de protectie” de la vanzatorii ambulanti de pe plaja

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat, marti, plasarea sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile, a sefului Politiei Eforie, comisarul sef Gabrie Cornel Coteanu, acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita in forma continuata si instigare la abuz in serviciu. Politistul a fost suspendat si din functia de sef al Politiei Eforie


Potrivit DNA seful Politiei Eforie primea zilnic cate 300 de lei pentru a le permite vanzatorilor ambulanti sa desfasoare activitati ilicite de comert in oras si pe plajele din statiune.

In perioada iulie-august 2019 si iulie-august 2020, in calitate de comandant al Politiei orasului Eforie, cu gradul de comisar sef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit in mod repetat si periodic, de la o persoana fara calitate speciala, coinculpat, sume de bani, pentru ca in schimb sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu, in sensul de a permite si de a proteja desfasurarea unor activitati de comert clandestin in Statiunea Eforie din judetul Constanta.

Ar fi vorba de tolerarea unor activitati de comert clandestin/neautorizat care sa se poata desfasura fara aplicarea de sanctiuni contraventionale si fara confiscari de marfuri, cu precadere pe plajele statiunii Eforie.

Din probele administrate rezulta ca suma primita cu titlul de mita ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind facuta o data la cateva zile, preponderent in zilele de luni si joi ale fiecarei saptamani, in imediata apropiere a sediului Politiei orasului Eforie.

La randul sau, coinculpatul care ar fi remis in mod periodic banii comandantului Politiei orasului Eforie, i-ar fi colectat, in mod repetat de la persoanele interesate de obtinerea protectiei pentru activitatile de comert clandestin. De asemenea, persoana respectiva pretindea si primea bani si pentru presupuse informatii despre controalele efectuate de autoritati”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Mai mult, potrivit DNA in data de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat unui agent constatator sa inlocuiasca masura amenzii in cuantum de 1.000 lei aplicata unei persoane, pentru contraventii la regimul rutier, cu sanctiunea avertismentului, masura pe care numai instanta de judecata o putea dispune.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane fara calitate speciala, dintre care trei se afla in stare de arest la domiciliu incepand cu data de 28 august 2020, pentru infractiuni de dare de mita, trafic de influenta, evaziune fiscala.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel trebuie sa respecte mai multe obligatii intre care sa nu paraseasca teritoriul Romaniei si sa nu se aproprie si sa nu comunice, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta si sa nu isi exercite profesia de politist, implicit prerogativele functiei de sef al Politiei Eforie.

Inculpatului i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. (V.E.)

 

Leave a Reply