DURA LEX! Unul dintre fondatorii “barourilor paralele” si a avocaturii clandestine din Romania, condamnat la 4 ani si opt luni de inchisoare

O noua condamnare la inchisoare pentru Vasile Botomei, din Bacau, unul dintre fondatorii barourilor paralele din Romania, care a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau pentru folosirea ilegala a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, precum si pentru folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de lege.


„Inculpatul Botomei Vasile este una din persoanele care au contribuit in mod decisiv la aparitia si dezvoltarea fenomenului „barourilor paralele”, dovedind o perseverenta infractionala deosebita, activitatea sa infractionala intinzandu-se pe parcursul a peste 10 ani, perioada in care inculpatul si-a arogat zilnic calitati neadevarate, s-a erijat in conducatorul unor entitati profesionale infiintate contrar legilor in vigoare si a exercitat fara drept o profesie – avocatura”, se mentioneaza in actul de sesizare al instantei.

In ciuda faptului ca Vasile Botomei a invocat, in apararea sa, ca instantele din Romania i-au achitat pe banda rulanta pe “avocatii paraleli”, sub motivatia ca faptele au fost comise fara vinovatia prevazuta de lege, Judecatoria Bacau i-a aplicat o pedeapsa exemplara: 4 ani si opt luni de inchisoare.

Instanta a avut in vedere faptul ca Vasile Botomei este recidivist, in conditiile in care, in iulie 2014, a mai fost condamnat la 2 ani de inchisoare pentru acelasi gen de infractiuni, iar in decembrie 2014 a suferit o alta condamnare, de aceasta data, cu executare.

La vremea respectiva, Vasile Botomei, doctor in Drept la Univeristatea de Stat din Moldova, a solicitat primirea in avocatura clasica, fara examen, in baza titlului de doctor, dar a fost refuzat. Ulterior, acesta si-a infiintat propriul barou si uniune nationala a barourilor, dupa care a inceput sa dea anunturi in presa locala ca organizeaza concursuri de admitere pentru avocati stagiari si definitivi. In acest fel, a reusit sa induca in eroare mai multi absolventi de Drept, carora le-a creat un prejudiciu de aproape 10.000 de lei.

“Site-ul lui Vasile Botomei imita practic site-ul oficial al structurii legal infiintate, fiind publicat si un tablou al avocatilor, in pagina decanului figurand ca decan Vasile Botomei. Prin intermediul acestei forme de promovare, Vasile Botomei a imitat toate formele prevazute de lege pentru functionarea barourilor legal infiintate, folosind in mod ilegal tot ceea ce tine de denumiri specifice acestei profesii, incercand ca, prin folosirea acestora, sa dea o aparenta de legalitate activitatilor pe care le desfasoara”, se mentioneaza in rechizitoriul procurorilor de la Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau.

Verdictul final in acest nou dosar al “decanului Baroului Bacau” va fi cunoscut dupa ce Curtea de Apel Bacau se va pronunta asupra apelului depus de inculpat. (V.E.)

 

Leave a Reply