ANCHETA. Un fond de vanatoare de langa Timisoara, achizitionat fraudulos de patru “investitori” din Austria. Autorul tranzactiei de 50.000 de euro, directorul Asociatiei Club Romsilva si membrii familiei sale

O tranzactie scandaloasa – prin care un fond cinegetic de langa Timisoara a ajuns in posesia a patru cetateni austrieci – se afla pe rolul Judecatoriei Timisoara, magistratii instantei locale urmand sa faca lumina intr-o afacere dubioasa care a dus la prejudicierea intereselor legitime a 38 de vanatori.


In plangerea depusa la Judecatoria Timisoara, Fonta Gheorghe, membru al Asociatiei Clubul Romsilva, Fondul Cinegetic 59 Giarmata, si fost director general al asociatiei, il acuza pe fostul sau asociat in gestionarea acestui fond cinegetic, Stoian Nicolae, director al Filialei Timisoara, ca prin viclenie si frauda la lege si-a insusit asociatia, pe care, in luna martie 2020, a vandut-o unui grup de “investitori” din Austria, cu suma de 50.000 de euro.

“Numitul Stoian Nicolae (foto 2), cu incalcarea Statutului Asociatiei si a OG 26/2000, a transformat asociatia intr-un SRL, impreuna cu fiul sau, Stoian Mark, si cu fiica sa, Scurtu Ana Maria, vanzand, practic, asociatia, cu tot cu patrimoniu, unor austrieci. Acestia nu au niciun fel de istoric in asociatie, au aparut de niciunde, in frauda intereselor legitime a celor 38 de membri asociati vanatori, care apar in evidentele Garzii Forestiere, detin carnete de mebri emise de asociatie, facand astfel dovada calitatii de mebri asociati”, se arata in documentele depuse la instanta.

In conditiile in care Asociatia Clubul Romsilva detine in gestiune doua fonduri de vanatoare, Vinga si 59 Giarmata, fiecare de cate 10.000 de hectare – ultimul atribuit asociatiei de catre ministerul de resort, in 2011, la cererea asociatiei proprietarilor de terenuri, cu scopul de a gestiona in comun fondul de vanatoare -, era obligatoriu ca tranzactia sa fie aprobata prin vot de catre Adunarea Generala formata din cei 38 de membri asociati. Doar ca nu s-a intamplat asa.

“In scopul de a incasa prin inselaciune, in interes personal, suma de 50.000 de euro, numitul Stoian Nicolae, fara niciun scrupul, s-a erijat in “adunare generala”, alaturi de fiul sau, Stoian Mark, si de fiica sa, Scurtu Ana Maria, si a cedat asociatia, in fapt si in drept, celor patru austrieci”, se mai precizeaza in plangerea depusa la Judecatoria Timisoara.

Practic, Stoian Nicolae, fost sef la Dacia Service, a premeditat vanzarea asociatiei, in conditiile in care a refuzat sa-i inscrie in registrul asociatilor pe cei 38 de membri vanatori, iar Fonta Gheorghe a fost demis din functie, in secret, cu ajutorul aceleiasi majoritati de familie, inca din 2012.

“Am fost surprins sa constat, odata cu studierea dosarului, ca in anul 2012, fara sa fiu convocat sau ascultat, am fost revocat in lipsa, de patru asa-zisi membri ai comitetului director, dupa ce, in 2011, am fost numit in functie cu votul a 19 membri asociati. In mod evident, numitul Stoian Nicolae si-a insusit asociatia prin frauda si acte viclene, ce urmeaza a fi desfiintate”.

Tranzactia prin care cei patru “investitori” din Austria au cumparat Asociatia Clubul Romsilva s-a derulat in data de 12.03.2020. Prin Hotararea Adunarii Generale, adica a lui Stoian si a membrilor sai de familie, cetatenii austrieci au fost numiti in functii de conducere, in timp ce vechii membri ai comitetului director au fost revocati din functii.

Astfel, unul dintre uneltitorii afacerii, Soos Zoltan Imre, nascut la Brasov, dar devenit cetatean austriac, este numit presedinte, Seyfried Harald, vicepresedinte, in timp ce Hillebrand Markus, Heitzer Alexander Erwin si suceveanul Dutu Emanuel au devenit noii membri ai Comitetului Director.

Legalitatea tranzactiei a fost supravegheata de consilierul juridic Aurel Bancu, care a fost imputernicit sa reprezinte asociatia in demersurile legate de inregistrarea modificarilor ilegale la grefa Judecatoriei Timisoara.

“Vom face o plangere penala si la DIICOT, pentru ca ne aflam in fata unui caz tipic de constituirea unui grup infractional organizat si de inselaciune, fara a mai pune la socoteala falsurile care au stat la baza incheierii tranzactiei. Domnul Stoian a prezentat cumparatorilor – care, in opinia mea, sunt de rea-credinta – o adeverinta falsa din care ar rezulta ca situatia membrilor se rezuma doar la cei cinci semnatari ai vanzarii, ceea ce nu corespunde adevarului.

Toti membrii asociati, cu carnet si cotizatie platita la zi, ar fi trebuit sa fie convocati pentru a vota sau nu aceasta cedare a Asociatiei Clubul Romsilva. Mai mult, pana si convocatorul publicat in ziar, pentru a se simula respectarea legii, este nul de drept, pentru ca nu contine enumerarea ordinii de zi si explicitarea hotararii care urma sa fie supusa la vot”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs, reprezentantul fostului director general al asociatiei si a celor 38 de vanatori prejudiciati de actiunea “samsarului” Nicolae Stoian.

Potrivit informatiilor obtinute de la avocat, noii proprietari nu mai permit celor 38 de membri asociati, printre care si persoane de vaza din Timisoara, sa mai vaneze pe terenurile Fondului 59 Giarmata. Desi am incercat sa obtinem si opinia lui Nicolae Stoian despre aceasta tranzactie, pana la ora redactarii articolului nu am primit niciun raspuns.

De asemenea, tacere totala si din partea noului presedinte si actionar al Clubului Romsilva, Soos Zoltan Imre. Vom reveni cu explicatii din partea acestora, in cazul in care ne vor fi trimise la redactie… (G.I.)

Leave a Reply