Balastiere de pe raurile Timis si Nera amendate de inspectorii ABA Banat. Exploatau nisipul si pietrisul fara acte de reglementare

In urma controalelor efectuate pentru a verifica conformarea activitatilor desfasurate pe ape (sau care au legatura cu apele) cu prevederile legale specifice acestui domeniu, inspectorii apelor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Banat (ABA Banat) au aplicat doar in ultimele doua luni, 10 amenzi avand valoarea totala de 455.000 de lei.


Din acestea, 110.000 lei reprezinta amenzi aplicate pentru exploatarea ilegala a agregatelor minerale a malurilor si teraselor cursurilor de apa, nereguli constatate in spatiul hidrografic Banat.

Balastierele amendate fie desfasurau activitati de exploatare a nisipului si pietrisului fara acte de reglementare, fie nu respectau prevederile impuse de avizele de gospodarire a apelor.  In urma controalelor s-au dispus masuri de remediere si revenire la cerintele impuse de legislatia din domeniul apelor.

In baza “Planului comun de masuri BALASTIERA 2020 pentru prevenirea si combaterea fraudelor in domeniul exploatarii agregatelor minerale” elaborat de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Inspectoratul General al Politiei Romane, Garda Nationala de Mediu si Administratia Nationala “Apele Romane” participa cu angajati din cadrul Administratiilor Bazinale de Apa la actiuni de inspectie si control in perimetrele de exploatare a agregatelor minerale aflate in intreaga tara.

Formand echipe mixte de inspectori, acestia efectueaza controale incrucisate (in alte bazine hidrografice decat cele din care provin), fiind astfel asigurata implementarea unor practici unitare si transparente de control si inspectie.

In spatiul hidrografic Banat, aceste echipe mixte au verificat, pana acum, activitatea  de exploatare din albiile minore si terasele raurilor Timis (cu afluentul sau  Bistra) si Nera. La randul lor, 3 inspectori din cadrul ABA Banat au facut parte din echipele de control care au verificat balastiere din judetele Neamt si Giurgiu. Actiunile continua.

Inspectia Bazinala de Apa Banat a efectuat in lunile de vara, iulie-august, 177 controale; la 21 dintre acestea s-au constatat incalcari ale legislatiei in vigoare care vizau: executarea de lucrari pe ape fara a detine aviz/autorizatie de gospodarire a apelor, evacuare de ape uzate fara a respecta autorizatia de gospodarire a apelor, exploatare de agregate minerale din albiile cursurilor de apa fara a detine aviz/autorizatie de gospodarire a apelor, amplasare de lucrari in zonele de protectie a cursurilor de apa, starea de salubrizare a cursurilor de apa, etc.

Au fost inspectate si pensiunile de pe Clisura Dunarii, in zona Dubova-Eselnita, unde a fost verificata respectarea actelor de reglementare in domeniul gospodaririi apelor.

La jumatate din totalul pensiunilor verificate au fost gasite abateri, dintre care cea mai grava a fost sanctionata cu 35.000 lei. Masurile si termenele de conformare aplicate de inspectori pentru remedierea situatiei urmaresc revenirea la cerintele prevazute de legislatia din domeniul gospodaririi apelor. (Compartimentul  de presa al Administratiei Bazinale de Apa Banat)

Leave a Reply