PREMIERA. Doi judecatori de curte de apel au obtinut daune morale de 6.000 de euro, dupa ce DNA le-a interceptat ilegal telefoanele

Judecatorii Mirela Serban, de la Curtea de Apel Brasov, si sotul acesteia, Alexandru Serban, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, au obtinut in instanta daune morale in valoare de 6.000 de euro, pentru ca le-au fost ascultate telefoanele ilegal, intr-un dosar DNA.


Telefoanele judecatorilor Mirela si Alexandru Serban au fost puse sub ascultare, in 2015, intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA Brasov, dupa ce numele acestora apare intr-o discutie privata, in care un barbat condamnat la 7 ani pentru santaj a dezvaluit ca este in cautarea unei persoane care sa-l ajute ca, in apel, sa obtina o solutie favorabila.

Un anume Liviu Horia Lascu i-ar fi spus acestuia ca are cunostinte in justitie, la cel mai inalt nivel, si ar fi avansat numele judecatorului CSM, Alexandru Serban, prin care ar fi putut sa determine o achitare din partea sotiei acestuia, Mirela Serban, judecatoare in completul la care a fost repartizat dosarul inculpatului.

Procurorii DNA au solicitat si obtinut mandat prin care telefoanele sotilor Serban au fost puse sub ascultare, pentru 30 de zile.

Intrucat s-a dovedit ca nu au nicio legatura cu afacerea de coruptie in care le era pomenit numele, sotii Serban nu au facut obiectul anchetei, dar, conform procedurilor, au fost instiintati de DNA ca telefoanele le-au fost ascultate.

Dupa clasarea dosarului in care apare judecatorul Alexandru Serban, sotia sa, Mirela Serban, si cea de-a treia judecatoare din dosar, Alina Mandu, in 27 iunie 2018, cercetarile nedepasind faza in rem, judecatorii brasoveni au reclamat in instanta ascultarea ilegala a telefoanelor si au cerut plata unor daune morale.

Inalta Curte a aratat ca suspiciunile in baza carora telefoanele judecatorilor au fost puse sub ascultare era niste simple afirmatii ale traficantului de influenta care se lauda ca are intrare la judecatori si o informatie oferita de un martor cu identitate protejata potrivit caruia traficantul de influenta ar fi urmat sa se intalneasca cu judecatorul Alexandru Serban.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca mandatul prin care procurorilor DNA li s-a permis sa ii asculte pe judecatori a fost emis ilegal si a decis despagubirea celor doi magistrati cu suma de 6.000 de euro.

Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. (V.E.)

Leave a Reply