PROTEST. Avocatii cer presedintilor de instante sa respecte restrictiile Covid-19 in salile de judecata, in caz contrar riscand sa fie trasi la raspundere pentru “zadarnicirea combaterii bolilor”

Nerespectarea distantarii fizice in salile de judecata face obiectul unei petitii lansate de mai multi avocati din Baroul Bucuresti, care solicita Ministerului Justitiei sa impuna judecatorilor respectarea Hotararii Consiliului Superior al Magistraturii privind desfasurarea sedintelor in aceasta perioada a pandemiei.


Este vorba despre Hotararea CSM nr. 1095/20.08.2020, care prevede ca presedintii instantelor de judecata sa programeze sedintele in asa fel incat sa asigure un echilibru intre solutionarea cu celeritate a cauzelor si principiul asigurarii sanatatii publice.

“Accesul justitiabililor, al altor participanti la procesele civile si penale si al publicului in sediul instantei se recomanda a fi permis astfel incat sa fie respectat intervalul de timp prevazut la pct. 3, dar poate fi si limitat, in scopul respectarii regulilor de distantare sociala”, se mentioneaza in hotararea CSM.

Initiatorii petitiei atrag atentia ca normele de distantare fizica in salile de judecata nu se respecta, salile fiind pline pana la refuz, precizand ca acest lucru se intampla atat la instantele din Bucuresti, cat si la cele din intreaga tara.

“Va solicitam sa se respecte dispozitiile Hotararii 1095/20.08.2020 cu privire la distantarea fizica in salile de judecata, cat si la respectarea orelor prestabilite a cauzelor si sa se transmita, astfel, instantelor de judecata, solicitarea noastra, cu asigurarea respectarii cu strictete a acestor norme”, se mentioneaza in petitia adresata Ministerului Justitiei.

In opinia semnatarilor, prin actiunea unor presedinti de a accepta aglomeratia din salile de judecata sau, mai rau, de a chema toti avocatii si justitiabilii la aceeasi ora, se poate ajunge la imbolnavirea persoanelor prezente la desfasurarea sedintelor de judecata, in acest sens putand fi incidente dispozitiile articolului 352 din Codul penal, respectiv “zadarnicirea combaterii bolilor”. Petitia poate fi semnata AICI. (G.I.)

Leave a Reply