DEZONORANT. Seful Jandarmeriei Romane, urmarit penal de procurorii DNA. Colonelul Bogdan Enescu este acuzat ca a profitat de starea de urgenta si si-a pontat ore suplimentare in valoare de peste 36.000 de lei

Seful Jandarmeriei Romane, colonelul Bogdan Enescu (foto), a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA, fiind acuzat ca si-a pontat, ilegal, 900 de ore suplimentare, in starea de urgenta


Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de seful Janarmeriei Romane precum si fata de alti doi subalterni, generalul Constantin Florea si colonelul Catalin Sindile, cel care a coordonat operatiunile la mitingul diasporei din 10 august 2018.

Cei trei sunt anchetati pentru ca si-ar fi pontat ilegal ore suplimentare, in timpul starii de urgenta si au incasat sporurile salariale aferente, urmand sa fie trasi la raspundere penala pentru infractiunea de uzurpare a functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat de presa emis de procurori, cei trei ar fi incasat, in cursul anului 2020, drepturi banesti in suma totala de 79.852 lei reprezentand ore suplimentare, fara sa aiba justificare legala bazata dispozitia sefului ierarhic superior si fara vreun temei care sa justifice caracterul operativ sau neprevazut al activitatilor desfasurate.

„Ca imputernicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Bogdan Enescu ar fi aprobat, in perioada mai – iunie 2020, statele de plata si centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar si ar fi incasat drepturi banesti in suma de 36.068 lei, reprezentand ore suplimentare, aferente perioadei ianuarie – aprilie 2020, fara respectarea prevederilor legale”, se arata in comunicatul de presa.

In cazul lui Constantin Florea, procurorii au stabilit ca si-ar fi acordat ore suplimentare, fara respectarea prevederilor legale, in perioada august – octombrie 2019. Ulterior, ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane acordarea majorarii salariale corespunzatoare, iar in baza aprobarii primite de la Bogdan Enescu, ar fi  incasat, in luna mai 2020, drepturi banesti de 15.619 lei.

In mod similar, spune DNA, in perioada septembrie 2018 – martie 2019, ca imputernicit inspector general al Jandarmeriei Romane, Ionut-Catalin Sindile, ar fi efectuat ore suplimentare fara respectarea prevederilor legale, iar in luna iulie 2020, a primit drepturi banesti in suma de 28.165 lei.

Dosarul penal a fost deschis in urma unor cercetari efectuate de Corpul de control al ministrului de interne, ai carui reprezentanti au descoperit nereguli in modul in care sunt atribuite orele suplimentare. (V.E.)

Leave a Reply