Politistul Valer Kovacs isi cere armele inapoi! Acesta a contestat masura IPJ Timis prin care i-a fost anulat permisul de port-arma si i s-au confiscat doua pistoale, Weihrauch si Smith&Wesson

Agentul sef Valer Kovacs – politistul de la IPJ Timis care a fost destituit din Politia Romana timp de 8 zile, printr-o decizie abuziva a inspectorului sef Alin Petecel – a fost prezent, ieri, la Judecatoria Timisoara, pentru a-si sustine actiunea prin care contesta masura sefilor sai privind anularea permisului de port-arma.


Este vorba despre Dispozitia 189128/16.04.2020, emisa de seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Timis, comisarul sef Nicolae Boia, prin care lui Valer Kovacs i s-a anulat dreptul de detinere, port si folosirea armelor si munitiilor letale.

Totodata, politistul a fost obligat sa-si predea la SAESP cele doua pistoale personale, un Weihrauch 38 SPL si un Smith & Wesson, calibrul 9×19.

Masura confiscarii armelor a insotit sanctiunea contraventionala a anularii permisului de port-arma, pe care-l detinea din 2011, prin care politistul a fost pedepsit pentru ca, in 24.03.2020, a s-a prezentat in misiune la Politia Orasului Jimbolia avand asupra sa arma personala – dupa cum a mentionat subcomisarul Madalina Mezdrea, sefa politiei din Jimbolia, intr-un raport solicitat de conducerea IPJ Timis -, iar o zi mai tarziu, in 25.03.2020, politistul a repetat figura si s-a prezentat si in fata Comisiei de disciplina din cadrul IPJ, unde fusese convocat, tot cu arma personala asupra lui.

De altfel, simtind ca se fac demersuri institutionale pentru a fi “dezarmat”, Valer Kovacs a intocmit un raport prin care a cerut sa nu-i fie anulat permisul de port-arma.

“Va rog cu respect sa nu dispuneti anularea permisului meu de port arma, pe motive contraventionale, deoarece eu locuiesc intr-un bloc de garsoniere, dintr-un cartier rau-famat al Timisorii (zona UMT), nu am niciun fel de protectie din partea institutiei, iar persoanele de etnie roma din zona nu sunt atat de prietenoase cu lucratorii de politie. Cu totii m-au vazut imbracat in uniforma de politie”, se mentioneaza in raport, care nu a schimbat decizia finala a sefilor sai.

In conditiile in care, printre motivele invocate in Dispozitia 658/13.05.2020, prin care a fost dat afara din politie, apare si acuzatia ca a intrat inarmat cu pistolul personal in sediul Politiei Jimbolia si IPJ Timis, Valer Kovacs a atacat in instanta dispozitia sefului de la SAESP prin care i-a fost anulat permisul de port-arma.

“Am solicitat anularea sanctiunii contraventionale si, prin urmare, restituirea armelor, pentru ca nu poti fi pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta. A fost sanctionat, o data, prin destituirea din politie, hotararea a inspectorului sef Alin Petecel care a fost revocata de chestorul Vasilescu, seful de la acea vreme al IGPR, iar, a doua oara, prin anularea permisului de port-arma si confiscarea celor doua pistoale.

Am cerut instantei desecretizarea ordinului 108/2011, care ni se aplica, dar nu stim ce contine, iar daca prevederile ordinului nu sunt limpezi, i-am propus ca martori pe presedintele Comisiei de disciplina, comisarul sef Daniel Milincu, seful SAS, si a comisarului sef Nicolae Boia, seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase”, ne-a declarat Florin Kovacs, avocatul politistului sanctionat. Urmatorul termen a fost stabilit pentru data de 21.10.2020. (G.I.)

Leave a Reply