Alegerile pentru functia de primar dintr-un oras din Banat, ANULATE! PNL a reclamat faptul ca PSD-istul care a fost ales primar a intrat ilegal in cursa electorala

Alegerile pentru functia de primar al orasului Moldova Noua vor fi reluate la 11 octombrie, in urma unei decizii adoptate de Biroul Electoral Central, la sesizarea PNL Caras-Severin si PNL Moldova Noua.


Liberalii au reclamat fraudarea procesului electoral in 11 sectii de votare din localitate, dar si faptul ca Adrian Constantin Torma, candidatul PSD pentru functia de primar, a intrat ilegal in cursa electorala, intrucat candidatura sa fusese respinsa prin decizie judecatoreasca.

Biroul Electoral Central (BEC) a admis sesizarea si, astazi, a dispus anularea alegerilor pentru functia de primar al orasului Moldova Noua din judetul Caras-Severin si reluarea scrutinului, dupa ce a constatat nulitatea candidaturii social-democratului Adrian Constantin Toma, votat de 48,42% dintre cei care s-au prezentat la urne.

BEC a constatat ca Biroul Electoral de circumscriptie Moldova Noua a admis candidatura lui Adrian Torma din partea PSD-Pro Romania, desi anterior Tribunalul Caras Severin respinsese candidatura social-democratului, intrucat documentul nu era semnat de liderii locali ai PSD si Pro Romania, conform legii.

Potrivit datelor postate pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, Adrian Constantin Torma, sustinut de PSD si Pro Romania, a fost votat de 48,42% dintre cei care s-au prezentat la urne, in timp ce candidatul liberal Ion Chisalita a fost votat de 46,23% dintre alegatori.

Dupa numararea voturilor, BEC a constatat nulitatea candidaturii candidatului PSD si Pro Romania pe motiv ca exista o decizie a Tribunalului Caras-Severin in acest sens, decizia magistratilor fiind luata din cauza ca documentul care reprezinta candidatura lui Torma nu a fost contrasemnat de conducerea organizatiilor locale ale PSD si Pro Romania, aceasta fiind, de altfel, cerinta de fond prevazuta de lege.

„Biroul Electoral Central constata ca domnul Torma Adrian Constantin a candidat pentru functia de primar al orasului Moldova Noua cu toate ca, prin hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata in temeiul art. 54 din Legea nr. 115/2015 si care beneficiaza de autoritate de lucru judecat, candidatura sa fusese in mod definitiv respinsa pentru neindeplinirea in mod cumulativ a conditiilor legale.

O atare participare a Aliantei Electorale PSD-Pro Romania in competitia electorala a fost posibila ca urmare a faptului ca acest competitor electoral a insistat si a obtinut admiterea candidaturii domnului Torma Adrian Constantin pentru functia de primar al orasului Moldova Noua la alegerile locale din anul 2020 dupa pronuntarea hotararii judecatoresti definitive si cu ignorarea efectelor acesteia, cu incalcarea vadita a prevederilor art. 54 din Legea nr. 115/2015 si fara indeplinirea conditiilor legale pentru a putea candida pana la data de 18.08.2020, cand s-a incheiat perioada de depunere a candidaturilor”, precizeaza BEC in decizia de anulare a scrutinului.

Desi presedintele si loctiitorul Biroului electoral, dar si reprezentantii PNL si USR au facut opinie separata la hotararea prin care Biroul Electoral de Circumscriptie Moldova Noua a admis candidatura social-democratului, acesta a intrat totusi in cursa electorala si a fost ales primar. (M.I.)

Leave a Reply