Miracolul alegerii lui Dominic Fritz in functia de primar al Timisoarei, amplu comentat in presa din Germania. “Cum a fost posibil? Un cetatean german care abia anul trecut si-a stabilit domiciliul la Timisoara!”

Marile publicatii de limba germana, Frankfurter Allgemeine Zeitung,  Taggeschau, Suddeutsche Zeitung, aloca spatii largi alegerii germanului Dominic Fritz in functia de primar al Timișoarei, in conditiile in care abia anul trecut si-a stabilit domiciliul in orasul de pe Bega.


Frankfurter Allgemeine Zeitung: Pentru cartile de istorie: Cum a devenit un german primar in Romania. FAZ noteaza ca in 2003, cand s-a mutat in Timisoara, Dominic Samuel Fritz nu stia o boaba romaneste. Acum este primarul orasului. Cum a reusit?

“Ati scris istorie”, le-a strigat primarul nou ales sustinatorilor sai din Piata Victoriei din Timisoara, subliniind clar caracterul istoric al alegerii sale: “Romanii au ales un primar care nu s-a nascut in Romania si care nu are rude in Romania.” In plus, au ales o persoana care a venit in 2003 pentru prima oara in oras fara a vorbi un cuvant in limba romana.

Dominic Samuel Fritz este numele acestui barbat care a fost ales duminica la alegerile locale edilul orasului din sud-vestul Romaniei. Provine din partea sud-vestica extrema a Germaniei, beneficiaza de drepturile cetatenilor din UE si detine dreptul de vot activ si – in acest caz – pasiv valabil pentru toate celelalte tari ale UE, in care domiciliaza.(…)

Taggeschau.de: Un primar german in Timișoara. Sub acest titlu, ziarul german reia povestea alegerii lui Dominic Fritz, și se intreaba cum de a fost ales un german care abia anul trecut și-a stabilit domiciliul la Timișoara și a activat in trecut in Germania ca secretar al fostului președinte Horst Kohler? Samuel Fritz explica victoria sa, citat de Taggeschau: ”Timișoara este un oraș care a fost modelat de germani, nu doar de germani, dar și de maghiari, de romani intr-un oraș multi-etnic din Banatul istoric. Pentru Timișoara este practic o continuare a istoriei sale”.

Suddeutsche Zeitung: Primarul care a descoperit toata Europa intr-un oraș. Sub acest tiltu, ziarul german amintește ca Timișoara a scris istorie la revolutia din Decembrie 1989, iar acum, ”o alta revolutie are loc in orașul multicultural aflata in vecinatatea Serbiei și Ungariei”, cu referire la alegerea lui Dominic Fritz in functia de primar.

Neue Zurcher Zeitung: Un german devine primar in al treilea oraș ca marime din Romania.

Deutsche Welle: „Normalitate europeana”: Un primar german in Romania. Alegerea unui cetatean german in functia de primar al Timișoarei e un semnal pozitiv intr-o Europa unita, spune Ovidiu Gant, deputat in Parlamentul Romaniei, in interviul DW. (Mara Ion)

Sursa foto: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Leave a Reply