Avocatii fara venituri au solicitat ajutor de la stat, in virtutea OUG 132/2020. VEZI raspunsul incredibil al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala

Criza pandemica prin care trece Romania si-a pus amprenta si asupra profesiei de avocat, astfel ca multi dintre membrii barourilor din tara, cei fara venituri, s-au adresat Agentiilor Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), pentru a solicita indemnizatii, in concordanta cu OUG 132/2020.


In aceasta ordonanta, publicata in Monitorul Oficial din 10 august 2020, se stipuleaza ca, in cazul reducerii temporare a activitatii, determinata de instituirea masurii de urgenta/ alerta/ asediu, persoanele afectate, la cerere, in baza unei declaratii pe propria raspundere, au dreptul la o indemnizatie lunara de 41,5 % din castigul salarial mediu brut, prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.

In mod cu totul neasteptat, avocatii care s-au adresat AJPIS au primit raspunsuri nefavorabile, in sensul ca NU se incadreaza in textul ordonantei.

“Indemnizatia reprezinta o masura de sprijin, de natura exceptionala, destinata persoanelor a caror activitate a fost afectata de epidemia de SARS-COV 2 si a caror venituri au inregistrat scaderi, fiind acordata in completarea veniturilor obtinute de catre solicitant, dupa reluarea activitatii, dupa incetarea starii de urgenta. Reducerea activitatii fiind in corelatie implicita cu o diminuare a veniturilor, nu insa cu inexistenta acestora”, se mentioneaza in raspunsurile date avocatilor, citate de clujust.ro.

Cu alte cuvinte, avocatii fara incasari nu se incadreaza in dispozitiile OUG 132/2020 intrucat, potrivit declaratiilor pe proprie raspundere, nu au obtinut niciun venit dupa reluarea activitatii. Daca ar fi pledat la bara macar si intr-un singur dosar, pentru a raporta venituri diminuate, ar fi fost eligibili pentru primirea ajutorului de stat… (G.I.)

Leave a Reply