Incepe judecata in dosarul celor 207 imobile din Timisoara vandute ilegal de primarie. Printre inculpati, fostii primari Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu. Prejudiciul, aproape 10 milioane de euro

Curtea de Apel Timisoara s-a pronuntat, la termenul de joi, 8 octombrie, asupra contestatiilor depuse de inculpatii din dosarul retrocedarilor de la Primaria Timisoara, in procedura camerei preliminare, dupa ce Tribunalul Timis a respins exceptiile invocate de aparare.


Astfel, atat actualul primar, Nicolae Robu, cat si fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, au fost trimisi in judecata pentru retrocedarea abuziva a 207 imobile nationalizate din Timisoara, prejudiciul fiind estimat la aproape 10 milioane de euro.

“Respinge ca nefondate contestatiile formulate de inculpatii Miut Nicusor Constantin, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Cojocari Ioan, Robu Nicolae, Diaconu Dan Aurel, Stoia Traian Constantin, Staia Martin, Virlea Simona si Iova Gabriela impotriva incheierii penale din 04.08.2020 pronuntata de judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Timis in dosarul nr. 5736/30/2019/a1”, se mentioneaza in Incheiere finala camera preliminara nr. 197/2020.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe cei 9 inculpati din dosar, printre care Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu, in luna decembrie 2019,  acestia fiind acuzati de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata (5 inculpati), respectiv in forma simpla (4 inculpati).

Potrivit rechizitoriului, in perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, inculpatii ar fi participat la incheierea contractelor presupus nelegale, dupa cum urmeaza:

  • Miut Nicusor-Constantin, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timisoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timisoara si Directiei Patrimoniu din cadrul primariei municipiului Timisoara, ar fi responsabil de incheierea ilegala a 199 contracte;
  • Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, la data faptelor primar al municipiului Timisoara, 61 de contracte;
  • Cojocari Ioan, secretar al primariei municipiului Timisoara si coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primariei, 61 contracte;
  • Robu Nicolae, la data faptelor si, in prezent, pentru inca o scurta perioada, primar al municipiului Timisoara, 2 contracte;
  • Diaconu Dan-Aurel, la data faptei viceprimar al municipiului Timisoara, 1 contract;
  • Stoia Traian-Constantin, la data faptei viceprimar al municipiului Timisoara, 1 contract;
  • Staia Martin, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu si respectiv al Directiei Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse din cadrul municipiului Timisoara, 2 contracte;
  • Virlea Simona, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara, 1 contract;
  • Iova Gabriela, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara, 1 contract.

Ancheta procurirlor a stabilit ca, in perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei 9 functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara si-ar fi incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, in mod nelegal, 207 de imobile ce apartin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept sa le cumpere, cauzand un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) in dauna statului.

In urma efectuarii urmaririi penale, s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz serviciu in legatura cu incheierea unui total de 207 contracte de vanzare-cumparare, fiecare contract pentru cate unui imobil ce a facut obiectul Legii nr. 112/1995.

In luna ianuarie 1996, a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.

Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile. Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.

Cu toate acestea, inculpatii ar fi incheiat contracte de vanzare-cumparare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

Functionarii din cadrul primariei Timisoara ar fi vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Prejudiciul total cauzat statului roman ca urmare a incheierii nelegale a celor 207 contracte de vanzare-cumparare ce fac obiectul actiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, s-a constituit parte civila in cauza, solicitand in principal restituirea bunurilor imobile in natura si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, prin revenirea acestora in proprietatea statului si prin anularea actelor juridice produs al infractiunii.

In subsidiar, in masura in care repararea prejudiciului in natura nu mai este posibila, s-a solicitat repararea prejudiciului in cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). In vederea recuperarii prejudiciului, s-au instituit masuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor.

In repetate randuri, primarul Nicolae Robu s-a aparat, spunand ca si-a pus semnatura pe documente care privesc doua ”maghernite”, foste anexe, care au ajuns la oameni sarmani, dar si ca el este ”ultracinstit” si “ultracorect”.

In urma deciziei Curtii de Apel Timisoara, judecata pe fond urmeaza sa inceapa la Tribunalul Timis. (V.E.)

One thought on “Incepe judecata in dosarul celor 207 imobile din Timisoara vandute ilegal de primarie. Printre inculpati, fostii primari Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu. Prejudiciul, aproape 10 milioane de euro

  1. Aş avea o întrebare : D-nului Cojocari Ioan i s-a pus sechestru pe viluţa deţinută lângă plajă din Nice-Franţa !?

Leave a Reply